Ciasto z gruszkami i galaretką
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Galaretka (140 g)
- Gruszka (300 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
Przepis na ciasto z gruszkami i galaretką krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
Gruszki umyj i pokrój je w plasterki. Następnie ułóż je na upieczonym cieście.
Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i galaretką
Ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją zwłaszcza dla wszystkich, którzy kochają lekkie domowe desery. Ten wypiek urzeka dużą ilością owoców i słodką galaretką. Jest urzekający i niezwykle słodki. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto jest idealnym wyborem zwłaszcza na późne lato i jesień, kiedy można dostać najlepsze gruszki. Dzięki temu całość jest niezwykle smaczna.
Przepis na ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją dla każdego, kto kocha domowe wypieki, zwłaszcza w naprawdę prostym domowym wydaniu. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta można spokojnie znaleźć w każdym, zarówno małym, jak i dużym, sklepie. Dodatek gruszek sprawdza się do niego idealnie. Ten placek zabiera bardzo mało czasu, ale nie jest banalny czy nudny. By je przygotować wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Przyda się mikser i piekarnik. Choć zwykle ciasta owocowe robi się na bazie ciasta kruchego, to powstaje na bazie delikatnego, ale puszystego biszkoptu. Dzięki temu wyróżnia się spośród typowych wypieków. Ciasto do niej przygotowuje się bardzo łatwo z kilku składników. Do tego typu wypieków najlepiej nadaje się mąka pszenna, która charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i uniwersalnym smakiem, który sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Można zastąpić ją również mąką owsianą. W wypadku ciasta najlepiej wybierać mąki typu 450 lub 500.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z gruszkami i galaretką, które będzie pyszne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ten placek pozwala na dostarczenie naprawdę dużej dawki gruszek, które są niezwykle zdrowe. To doskonałe źródło jodu i boru pierwiastków, które nie są zbyt powszechne w diecie, a wpływają pozytywnie na regulację układu hormonalnego. Przepis na ciasto z gruszkami jest banalnie prosty, dlatego będzie idealny dla początkujących cukierników, a także osób, które nie przepadają za skomplikowanymi wypiekami. Całość zawsze się udaje, dlatego nie ma obaw, że coś pójdzie nie tak. Ten słodki biszkopt z gruszkami to dobre rozwiązanie na każdą okazję.
Alergeny w cieście z gruszkami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i galaretką
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, wiec nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(102g)
Węglowodany
(102g)
Tłuszcze
(102g)
Witaminy
(102g)
Składniki mineralne
(102g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.