Ciasto niebo w gębie

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto niebo w gębie podane w kawałkach na talerzyku deserowym.
Ciasto niebo w gębie
Ciasto niebo w gębie to pyszny wypiek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych wypieków. Jeśli chcesz wiedzieć, jak je przygotować użyj tego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
949 kcal
Kcal w porcji
424 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (30 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia (7 g)
  • Jabłko (1500 g)
  • Cukier (20 g)
  • Galaretka - truskawkowa (140 g)
  • Masło (20 g)
  • Mleko 3,2% (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - do kremu (30 g)
  • Mąka ziemniaczana - do kremu (30 g)
  • Cukier - do kremu (150 g)
  • Cukier wanilinowy (20 g)
  • Masło - do kremu (400 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Cukier (20 g)
  • Orzechy włoskie (60 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto niebo w gębie krok po kroku

Białka ubij na sztywno, ucierając, dodawaj stopniowo cukier oraz żółtka, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wstaw do piekarnika, piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, w garnku roztop masło, dodaj jabłka i cukier, duś na małym ogniu przez 15 minut.

Garnek zdejmij z ognia wsyp suche galaretki i dokładnie wymieszaj, odstaw do ostudzenia.

Biszkopt przekrój na pół, wyłóż tężejącą masę jabłkową i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Z mleka odlej szklankę, rozrób w nim obydwie mąki, pozostałe zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego się mleka wlej mleko z mąką i ugotuj budyń, odstaw do całkowitego ostudzenia. Masło przełóż do miski, utrzyj do białości, ucierając, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.

3/4 kremu wyłóż na masę jabłkową, przykryj biszkoptem, pozostały krem rozsmaruj na wierzchu.

Na patelni roztop masło z cukrem, wsyp wiórki kokosowe i posiekane orzechy i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając do uzyskania złocistego koloru.

Ostudzonymi wiórkami i orzechami posyp wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto niebo w gębie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta niebo w gębie

Ciasto niebo w gębie to pyszny wypiek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych wypieków. Jeśli chcesz wiedzieć, jak je przygotować użyj tego przepisu. Dowiesz się z niego jak przygotować ten smaczny, a także ciekawy deser.

Przepis na ciasto niebo w gębie to doskonały pomysł na najlepsze ciasto z orzechów i jabłek. Jabłka i orzechy to naprawdę smaczne połączenie. Choć niezbyt popularne. Ten placek z jabłkami udowadnia to bardzo dobrze. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i mikser. Całość można stworzyć w 20 minut, później wystarczy tylko czekać na jego upieczenie. To ciasto, które jest niezwykle aromatyczne, dlatego podczas jego pieczenia pachnie cały dom. Główne składniki tego ciasta to pyszne jabłka, które dostarczają sporo witamin i miłego, słodkiego smaku. Oprócz nich ciasto wzbogacone jest o dodatek orzechowego kremu, który niezwykle dobrze podkreśla smak jabłek. Jeśli uwielbiasz te owoce, to na pewno pokochasz ten wypiek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto niebo w gębie, by było pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie najlepszą opcją. Będzie najlepszą opcją na jesienne popołudnia ze względu na dużą dawkę jabłek i orzechów, a te składniki kojarzą się właśnie z tą porą roku. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. To najlepsze ciasto jabłkowe! Składa się na nie puszysty, ale bardzo prosty biszkopt podany z jabłkami i orzechy włoskie, które nie tylko pięknie go dekorują, ale również dodają sporo smaku. Można korzystać z wcześniej podprażonych orzechów, jednak równie dobrze sprawdzą się również zwykłe. To ciasto idealnie łączy w sobie smak jabłek, orzechów i cynamonu. Dzięki takiej kompozycji jest po prostu pyszne. To dobre rozwiązanie na szybki wypiek w kilka chwil, sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Na pewno skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnych szarlotek, choć w tym wydaniu jest nieco ciekawsze i świeże. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Alergeny w cieście niebo w gębie

Lista alergenów dla ciasta niebo w gębie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze ciasta niebo w gębie

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(424g)
Energia (kcal)
223.98
949.68
Białko (g)
3.74
15.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(424g)
Węglowodany (g)
22.37
94.85
Węglowodany przyswajalne (g)
20.69
87.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
7.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(424g)
Tłuszcz (g)
13.90
58.92
Tłuszcze nasycone (g)
9.11
38.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
20.29
Cholesterol (mg)
53.75
227.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(424g)
Witamina A (µg (mcg))
91.47
387.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.36
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.83
376.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.46
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
2.49
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.88
58.84
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.89
114.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka, mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(424g)
Sód (mg)
31.12
131.94
Potas (mg)
152.23
645.44
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.53
210.03
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.13
339.74
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.77
66.88
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.59
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
1.77
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.34
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta niebo w gębie

Koszt składników
88.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
7 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Galaretka
140 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 3,2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
do kremu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
30 g
do kremu
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
150 g
do kremu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Masło
400 g
do kremu
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
60 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 60 g
Koszt składników
88.40