Przepis na ciasto morze czarne krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem (200 g).

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę (200 g).

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Do ciasta dodaj wiśnie i delikatnie zamieszaj.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.

Do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę i dodaj cukier (100 g). Ubijaj przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość.

W garnku zagotuj mleko, odstaw z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.

Przelej do ubitej masy z mascarpone i miksuj na małych obrotach miksera.

Dodać drobno posiekaną czekoladę (100 g).

Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto morze czarne podane na białym talerzyku.
ciasto morze czarne
Koszt przygotowania dania
44.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
724 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto morze czarne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście morze czarne

Ciasto morze czarne to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników prostych wypieków z klasą. Wspaniale komponuje się w nim przepyszny krem, ciemny biszkopt i wiśnie. Wszystko to ukryte pod bezą.

Przepis na ciasto morze czarne to wspaniały pomysł na naprawdę smaczny deser, który sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. To ciasto, które zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi. Składają się na niego puszysty biszkopt i całe mnóstwo wiśni. Warto skorzystać z mrożonych, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto, obok którego naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Jest mocno czekoladowe, za sprawą sporego dodatku czekolady. Gorzki smak przełamany zostaje w nim poprzez dodatek wiśni, które wspaniale wpływają również na konsystencję ciasta, które staje się wilgotne. To bardzo prosty przepis na placek, który przypomina brownie, jednak jest nieco bardziej puszysty i delikatny. Sprawdzi się zarówno na co dzień, gdyż jest łatwy w przygotowaniu, ale, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To świetny pomysł na placek imprezowy, gdyż jest ciastem bardzo uniwersalnym, smakuje większości osób, które go próbują. Smak nie jest zbyt mdły, czy za bardzo gorzki. Całość jest idealnie wyważona.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto morze czarne, by było pyszne, a przy tym łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie dla miłośników wiśniowych przysmaków. To właśnie ona gra tutaj główne skrzypce. Z tego przepis powstaje naprawdę smaczne ciasto, które przyciąga wzrok mnogością barw i warstw. To nie jest zwykłe ciasto czekoladowe, to przepyszny mini torcik, który zaskakuje wspaniałym połączeniem smakowym. W kuchni nic tak dobrze do siebie nie pasuje, jak wiśnie i gorzka czekolada. To dlatego to połączenie w kuchni istnieje już od wielu lat i ciągle zyskuje nowe odsłony. W tym wydaniu ciasto jest delikatne, nieco miękkie i pełne czekolady. Otacza ono pyszne i miękkie wiśnie, które wspaniale z nim współgrają. I tworzą razem duet obok, którego ciężko przejść obojętnie

Wartości odżywcze ciasta morze czarne

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(229g)
Energia (kalorie)
316.20 kcal
724.10 kcal
Białko
5.56 g
12.74 g

Węglowodany w cieście morze czarne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Węglowodany
27.79 g
63.63 g
Węglowodany przyswajalne
26.54 g
60.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
2.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(229g)
Tłuszcz
20.71 g
47.43 g
Tłuszcze nasycone
15.03 g
34.42 g
Tłuszcze nienasycone
4.41 g
10.10 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
60.40 mg
138.32 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto morze czarne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Witamina B6
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
1.32 mg
3.02 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
1.39 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto morze czarne

Na 100g
Na porcję
(229g)
Sód
34.61 mg
79.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
130.87 mg
299.70 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
59.19 mg
135.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
69.73 mg
159.68 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
28.87 mg
66.11 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
3.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.30 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.53 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta morze czarne 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście morze czarne

Lista alergenów dla ciasta morze czarne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta morze czarne

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
300 g
100
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
300 g
100
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Wiśnie
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Koszt składników
62.10
Jak oceniasz przepis na ciasto morze czarne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób