Ciasto makowo serowe
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło (100 g)
- Cukier puder (50 g)
- Masa makowa (350 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier puder (60 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Masło (100 g)
- Skórka z pomarańczy (20 g)
- Cukier wanilinowy (20 g)
Przepis na ciasto makowo serowe krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtko, masło i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i podpiecz ok.15 min w 180 st. C. Przestudź.
Przygotuj masę serową: ser zmiel na gładką masę, masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj partiami ser. Dodaj do masy skórkę pomarańczową oraz cukier waniliowy.
Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a na nią wlej masę serową. Powierzchnię wygładź i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.60 min.
Studź w uchylonym piekarniku.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta makowo serowego
Ciasto makowo serowe to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnie. To ciasto delikatne, słodkie i proste. To najlepsze rozwiązanie dla miłośników tradycyjnych wypieków.
Przepis na ciasto makowo serowe to doskonały pomysł na ciekawy placek, który wspaniale się prezentuje. Jest przygotowane z dwóch różnych mas. Masa makowa wydaje się być tą najbardziej skomplikowaną, jednak warto wiedzieć, że idealnie sprawdza się do niej gotowa masa, którą bez problemu znajdziesz w sklepie, jednak jeśli chcesz ją zrobić samodzielnie od podstaw, to również jest możliwe. Warto jednak pamiętać, że w takiej wersji całość jest nieco bardziej pracochłonna. Masa z twarogu jest prosta i przypomina tę, której używa się do tworzenia sernika. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto makowo serowe, by było smaczne, proste i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak przygotować to ciasto i jak upiec w piekarniku, by było miękkie i puszyste. Seromakowiec to ciasto bardzo popularne i niezwykle lubiane. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia - masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.
Alergeny w cieście makowo serowym
Lista alergenów dla ciasta makowo serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Masło
Wartości odżywcze ciasta makowo serowego
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
twaróg,
cukier,
jajka,
masło,
pomarańcze,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.