Przepis na ciasto kakaowe z budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj 150 g cukru i śmietanę.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą.

Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Ciasto kakaowe z budyniem podane na białym talerzu.
Ciasto kakaowe z budyniem
Koszt przygotowania dania
30.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
675 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Ciasto kakaowe z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście kakaowym z budyniem

Ciasto kakaowe z budyniem to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się z kawą i herbatą. Biszkopt z kakao jest wilgotny i można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przepis na ciasto kakaowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, mleko, budyń, śmietana kremówka, masło, czekolada gorzka.

Jak zrobić ciasto kakaowe z budyniem? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj cukier i śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą. Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne i szybkie ciasto kakaowe świetnie sprawdza się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Łatwe do przygotowania ciasto możesz wykonać z pomocą dzieci. Masa budyniowa dodaje ciastu kremowej konsystencji i zapobiega jego wysychaniu. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

Wartości odżywcze ciasta kakaowego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
300.21 kcal
675.47 kcal
Białko
6.37 g
14.34 g

Węglowodany w cieście kakaowym z budyniem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
36.81 g
82.82 g
Węglowodany przyswajalne
35.47 g
79.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
3.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
15.03 g
33.81 g
Tłuszcze nasycone
10.70 g
24.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.33 g
9.74 g
Cholesterol
83.60 mg
188.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kakaowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
93.01 µg (mcg)
209.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.57 µg (mcg)
1.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.87 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.28 mg
2.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
33.89 µg (mcg)
76.26 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
16.82 µg (mcg)
37.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kakaowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
54.52 mg
122.68 mg
Potas
150.29 mg
338.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
48.44 mg
108.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
111.25 mg
250.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
33.22 mg
74.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.97 mg
4.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
1.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kakaowego z budyniem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kakaowym z budyniem

Lista alergenów dla ciasta kakaowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta kakaowego z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na ciasto kakaowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób