Ciasto kakaowe z budyniem

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kakaowo-budyniowe ciasto na talerzu
Ciasto kakaowe z budyniem
Ciasto kakaowe z budyniem to doskonały pomysł na pyszny deser. Ciasto z budyniem jest wilgotne i nadaje mu bardziej kremowej konsystencji. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
675 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier (350 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto kakaowe z budyniem krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj 150 g cukru i śmietanę.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą.

Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto kakaowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta kakaowego z budyniem

Ciasto kakaowe z budyniem to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się z kawą i herbatą. Biszkopt z kakao jest wilgotny i można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przepis na ciasto kakaowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, mleko, budyń, śmietana kremówka, masło, czekolada gorzka.

Jak zrobić ciasto kakaowe z budyniem? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj cukier i śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą. Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne i szybkie ciasto kakaowe świetnie sprawdza się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Łatwe do przygotowania ciasto możesz wykonać z pomocą dzieci. Masa budyniowa dodaje ciastu kremowej konsystencji i zapobiega jego wysychaniu. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

Alergeny w cieście kakaowym z budyniem

Lista alergenów dla ciasta kakaowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta kakaowego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kakaowe z budyniem to słodki wypiek z dużą ilością cukru. Ciasto zawiera gluten, dlatego nie mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Powinniśmy ograniczać spożycie tego typu wypieków do jednego razu w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
300.21
675.47
Białko (g)
6.37
14.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
36.81
82.82
Węglowodany przyswajalne (g)
35.47
79.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
3.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
15.03
33.81
Tłuszcze nasycone (g)
10.70
24.07
Tłuszcze nienasycone (g)
4.33
9.74
Cholesterol (mg)
83.60
188.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
93.01
209.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
2.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.89
76.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.82
37.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
54.52
122.68
Potas (mg)
150.29
338.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.44
108.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
111.25
250.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.22
74.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.97
4.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.82
1.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kakaowego z budyniem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kakaowego z budyniem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
45.00