Ciasto kakaowe z budyniem
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (7 szt.)
- Cukier (350 g)
- Budyń (proszek) (75 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na ciasto kakaowe z budyniem krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij z 200 g cukru na sztywną pianę.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj 150 g cukru i śmietanę.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą.
Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta kakaowego z budyniem
Ciasto kakaowe z budyniem to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się z kawą i herbatą. Biszkopt z kakao jest wilgotny i można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przepis na ciasto kakaowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, mleko, budyń, śmietana kremówka, masło, czekolada gorzka.
Jak zrobić ciasto kakaowe z budyniem? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę i kakao, wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Budyń wymieszaj z mlekiem, wlej do garnka, dodaj cukier i śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż go masą budyniową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta czekoladą. Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne i szybkie ciasto kakaowe świetnie sprawdza się jako deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Łatwe do przygotowania ciasto możesz wykonać z pomocą dzieci. Masa budyniowa dodaje ciastu kremowej konsystencji i zapobiega jego wysychaniu. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Alergeny w cieście kakaowym z budyniem
Lista alergenów dla ciasta kakaowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta kakaowego z budyniem
Ciasto kakaowe z budyniem to słodki wypiek z dużą ilością cukru. Ciasto zawiera gluten, dlatego nie mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Powinniśmy ograniczać spożycie tego typu wypieków do jednego razu w tygodniu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
budyń,
mleko,
śmietana,
kakao,
czekolada gorzka,
czekolada,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.