Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Truskawki (400 g)
- Masło - 1 i 1/4 kostki (250 g)
- Cukier puder - 2/3 szklanki (85 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 i 1/4 szklanki (520 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką krok po kroku
100 g (1/2 kostki) schłodzonego masła pokrój w mniejszą kostkę.
Do miski wsyp 160 g mąki (1 szklanka), 85 g cukru pudru (2/3 szklanki) i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozetrzyj składniki między palcami, ale pozostaw grudki. Kruszonkę schowaj do lodówki na ok. 30 min.
Masło roztop i odstaw do wystygnięcia.
Blachę na ciasto jogurtowe wyłóż papierem do pieczenia.
Truskawki opłucz i osusz. Następnie pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na mniejsze kawałki.
W dużej misce umieść 360 g przesianej mąki (2 i 1/4 szklanki), sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 150 g cukru (3/4 szklanki) oraz sól. Wymieszaj suche składniki.
W misce roztrzep jajka, a potem dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, jogurt oraz ostudzone masło. Wymieszaj i wlej do miski z suchymi produktami. Mieszaj do połączenia się składników.
Gotową masę przelej do formy. Na górze ciasta umieść truskawki, a potem posyp je kruszonką.
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzanie góra-dół) i piecz ok. 50-55 min (do suchego patyczka).
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z kruszonką
Ciasto jogurtowe z kruszonką to dobry pomysł na prosty i bardzo smaczny deser lub poczęstunek dla gości. To ciasto przygotowuje się szybko i prosto. Można je wykonać z dowolnymi owocami.
Składniki na to pyszne ciasto z truskawkami należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wyjątkiem jest kruszonka – do niej potrzebne jest schłodzone masło. Najlepiej zacząć właśnie od kruszonki. Mąkę, cukier puder i masło pokrojone w kostkę należy rozetrzeć między palcami, aby powstały odpowiednie grudki, a później kruszonkę należy schować do lodówki. Następne w kolejności są truskawkami. Trzeba ja opłukać i pozbyć się z nich szypułek. Truskawki można pokroić w dowolną kostkę lub w ćwiartki. Należy także rozpuścić masło.
W przypadku samego ciasta sprawa jest bardzo prosta. Suche składniki należy wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie wystarczy wszystko wymieszać do połączenia składników, a potem przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze ciasta należy umieścić truskawki, a potem całość posypać kruszonką. Ciasto trzeba piec do tzw. suchego patyczka.
Ten przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką możesz zmodyfikować według własnego uznania. Jeśli chcesz, możesz przygotować je za pomocą miksera. Wystarczy zacząć od zmiksowania jajek z cukrem. Gdy się dobrze połączą, można stopniowo dodać kolejne składniki. Możesz też zacząć od zmiksowania miękkiego masła z cukrem, a potem dodać jajka, jogurt i pozostałe sypkie składniki.
Zamiast ekstraktu z wanilii możesz dodać cukier wanilinowy. Truskawki możesz zamienić m.in. na maliny, jabłka, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, borówki. Możesz zrezygnować z kruszonki i przygotować ciasto z samymi owocami. Owoce mogą być świeże, z puszki lub mrożone.
Aby przygotować najlepsze ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, nie trzeba mieć dużo czasu. Wbrew pozorom to ciasto jest szybkie do przygotowania, a przypada do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mając pod ręką sprawdzony przepis, możesz śmiało zabrać się za przygotowania!
Alergeny w cieście jogurtowym z kruszonką
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z kruszonką
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.