Ciasto jamajka

Opublikowano: 29.07.2021 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto jamajka na desce
Ciasto jamajka
Ciasto jamajka to smaczne warstwowe ciasto z dodatkiem bananów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
404 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (350 g)
  • Galaretka - bananowa (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (250 g)
  • Banan - 7 małych sztuk (550 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto jamajkę krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dalej miksuj, aż piana zrobi się błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze ok 1 minuty. Do powstałej masy przesiej przez sito suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Składniki delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

Masę kakaową wlej do formy. Ciasto piecz 30 minut.

Galaretki wsyp do miski i zalej zagotowaną wodą, dokładnie rozmieszaj i pozostaw do delikatnego stezenia.

Banany obierz i przekrój wzdłuż, posmaruj sokiem z cytryny - aby nie ściemniały.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Pierwszy z nich ułóż na spodzie blaszki i nasącz ostudzoną herbatą. Posmaruj dżemem morelowym, wyłóż banany i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2h.

Przygotuj masę kremową: w misce umieść śmietanę 30%, mascarpone i cukier. Ubij na sztywną masę, ¾ masy wyłóż na galaretkę i wyrównaj. Resztę masy zostaw, aby posmarować wierzch ciasta.

Na masę połóż drugi blat ciasta, nasącz. Posmaruj pozostałą porcją masy śmietanowej z serkiem mascarpone.

Wierzch udekoruj startą czekoladą.

Jak oceniasz przepis na ciasto jamajkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta jamajki

Pyszne warstwowe ciasto jamajka to idealna propozycja na ciekawy deser dla osób, które lubią niekonwencjonalne podejście do wypieków. Ciasto Jamajka sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska do kawy oraz jako popisowy deser dla znajomych. Przepis na placek jamajka może wydawać się skomplikowany, lecz nic bardziej mylnego, jego wykonanie nie wymaga od Ciebie dużych kulinarnych umiejętności. Głównymi składnikami potrzebnymi do jego wykonania są banany, śmietana 30%, mascarpone, galaretka, dżem owocowy, mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.

Od czego zacząć? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie przygotuj ciasto: dokładnie oddziel białka od żółtek. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dalej miksuj, aż piana zrobi się błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze ok 1 minuty. Do powstałej masy przesiej przez sito suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao. Składniki delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę wlej do formy. Piecz 30 minut. Galaretki wsyp do miski i zalej zagotowaną wodą, dokładnie rozmieszaj. Banany obierz i przekrój wzdłuż, posmaruj sokiem z cytryny - aby nie ściemniały. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Pierwszy z nich ułóż na spodzie blaszki i nasącz ostudzoną herbatą. Posmaruj dżemem morelowym, wyłóż banany i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2h. Teraz pora na warstwę bez pieczenia: w misce umieść śmietanę 30%, mascarpone i cukier wedle uznania. Ubij na sztywną masę, ¾ masy wyłóż na galaretkę i wyrównaj. Resztę masy zostaw, aby posmarować wierzch ciasta. Na masę połóż drugi blat ciasta, nasącz. Posmaruj pozostałą porcją masy śmietanowej z serkiem mascarpone. Wierzch udekoruj startą czekoladą. Możesz też przygotować ciasto Jamajka z brzoskwiniami - wystarczy, że zamiast bananów dodasz pokrojone w ćwiartki brzoskwinie z puszki lub świeże.

Podsumowując placek jamajka to wspaniała propozycja na ciasto, którym możemy zaskoczyć znajomych i domowników. Dzięki jego warstwowej budowie ciasto wygląda na bardzo pracochłonne, lecz nie wymaga od Ciebie godzin spędzonych w kuchni. Ciasto Jamajka to wspaniała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne wystarczy, że zamienisz cukier dodany do ciasta na ksylitol. Ma on kilkunastokrotnie mniejszy indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla osób, które powinny ograniczać spożycie cukru w diecie.

Alergeny w cieście jamajce

Lista alergenów dla ciasta jamajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta jamajki

na 100g gotowej potrawy

Ciasto Jamajka to wspaniała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne wystarczy, że zamienisz cukier dodany do ciasta na ksylitol. Ma on kilkunastokrotnie mniejszy indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla osób, które powinny ograniczać spożycie cukru w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
252.80
404.48
Białko (g)
3.99
6.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
30.14
48.23
Węglowodany przyswajalne (g)
29.22
46.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
12.93
20.69
Tłuszcze nasycone (g)
12.02
19.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
1.46
Cholesterol (mg)
56.83
90.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina C (mg)
2.70
4.32
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
24.78
39.64
Wapń (mg)
35.06
56.09
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
0.95
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jamajki 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jamajki

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Galaretka
150 g
bananowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
250 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Banan
550 g
7 małych sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.67
Za 550 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
54.80