Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Brzoskwinie pokrój w kostkę, zmieszaj z dżemem i ułóż je na podpieczonym cieście.

Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.

Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Ciasto z brzoskwiniami z puszki podane na małym talerzyku.
ciasto z brzoskwiniami z puszki
Koszt przygotowania dania
8.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
76

Ciasto z brzoskwiniami z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z brzoskwiniami z puszki

Ciasto z brzoskwiniami z puszki jest niezwykle smaczną opcją na naprawdę wyjątkowy deser, którą można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest bardzo słodkie.

Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki pozwala stworzyć prosty placek, który zachwyca swoją strukturą i wspaniałym smakiem. Puszysty biszkopt idealnie komponuje się ze słodką i miękką galaretką. To pomysł doskonały na lato, gdyż najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki. Dodatkowo skrywają w środku pyszne, świeże owoce, które świetnie gaszą pragnienie. Jednak jest tak łatwe, że można je zrobić jako dodatek do kawy. Smakuje naprawdę obłędnie i świetnie umili każde popołudnie. Jego bazą jest wspaniały, bardzo delikatny blat kruchego ciasta, który zawsze się udaje, a przy okazji nie potrzebuje zbyt dużo czasu w piekarniku. Warto jednak zawsze czas pieczenia dostosować indywidualnie, do posiadanego sprzętu, dzięki czemu ciasto będzie dobrze wypieczone, bez surowego środka, a nie będzie przypalone. Najlepiej obserwować ciasto w trakcie pieczenia. Jednak należy pamiętać, że ciasto kruche musi być dość rumiane, więc nie należy wyciągać go zbyt szybko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z brzoskwiniami z puszki, które będzie proste, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z tej receptury powstaje idealnie puszyste i miękkie ciasto, które pokrywa warstwa świeżych owoców i dodatku dżemu, ale można go też zrobić z galaretką. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Idealne proporcje sprawiają, że ciasto nie jest zbyt słodkie czy mdłe. Ciasto przepięknie się prezentuje dzięki kolorowej warstwie z owoców. Jego głównym składnikiem są pyszne brzoskwinie z puszki. Dzięki temu ciasto jest też bardzo słodkie. To ciasto z brzoskwiniami jest szybkie, a także bardzo pyszne. Ten placek świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż wspaniale się prezentuje. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.

Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
297.11 kcal
267.40 kcal
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Białko
5.00 g
4.50 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z brzoskwiniami z puszki

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
39.15 g
35.24 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.81 g
34.93 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
14.06 g
12.66 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.67 g
8.70 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.40 g
3.96 g
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z brzoskwiniami z puszki

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.29 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.14 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.32 mg
2.08 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Foliany
49.95 µg (mcg)
44.95 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z brzoskwiniami z puszki

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
4.16 mg
3.74 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Potas
116.21 mg
104.59 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Wapń
30.12 mg
27.11 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Fosfor
78.02 mg
70.21 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Magnez
13.76 mg
12.38 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.97 mg
1.77 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Cynk
0.39 mg
0.35 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.07 mg
Brak danych dla: dżem brzoskwiniowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z brzoskwiniami z puszki 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z brzoskwiniami z puszki

Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na ciasto z brzoskwiniami z puszki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • dżem brzoskwiniowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta z brzoskwiniami z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Dżem brzoskwiniowy
100 g
Brzoskwinie w syropie
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Jak oceniasz przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób