Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Opublikowano: 28.11.2021 r., 15:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Domowe ciasto z brzoskwiniami na kruchym spodzie z delikatnym budyniem i owocami to najlepszy przepis na słodki deser w ciągu dnia.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 50 min
241 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Brzoskwinie w syropie 1/2 puszki (250 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (80 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem krok po kroku

Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta.

Zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na stole i wyłóż nim blachę.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie mleko wlej do garnka, dodaj budyń i podgrzewaj.

Gdy budyń będzie gotowy, ściągnij z ognia i ostudź.

Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do budyniu.

Przelej masę budyniową na spód i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami i budyniem

Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu pyszne. Ciasto jest dobre w smaku, a jego konsystencja jest delikatna i puszysta.

Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie. Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w budyń i brzoskwinie. Skorzystałam z brzoskwiń z puszki, zdecydowanie najlepiej sprawdzają się do wypieków.

O smaku budyniu śmiało zdecyduj sam, ja zawsze wybieram śmietankowy lub waniliowy. Moim zdaniem idealnie pasują do całego ciasta. W przepisie korzystam z budyniu typu instant w paczce, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować go od podstaw w domu. Jeśli tak jak ja stawiasz na kupną wersję, koniecznie zwróć uwagę na skład.

Poznaj mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które jest niesamowicie pyszne i z pewnością pokocha je każdy członek rodziny.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło, mąkę, żółtka jajek i cukier ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieć ciasto w kulę i zostaw ciasto w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej mleko i dodaj budyń. Całość podgrzewaj, gdy budyń będzie gotowy, ściągnij z ognia i ostudź.

Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki i przełóż je do blachy. Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Gdy kruchy spód ostygnie, dodaj masę budyniową i równomiernie rozprowadź.

Brzoskwinie pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta.

Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.

Ciasto piekę w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie, możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z brzoskwiniami i budyniem koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Ciasto z brzoskwiniami i budyniem to świetny pomysł na domowy deser.

Alergeny w cieście z brzoskwiniami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Przy wyborze budyniu zwracaj uwagę na jego skład. Jeśli chcesz możesz przygotować domowy budyń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
241.83
241.83
Białko (g)
6.39
6.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.11
35.11
Węglowodany przyswajalne (g)
34.89
34.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.66
8.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
5.78
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
2.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Tiamina (mg)
0.33
0.33
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Niacyna (mg)
2.21
2.21
Foliany (µg (mcg))
53.28
53.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
48.02
48.02
Potas (mg)
113.09
113.09
Wapń (mg)
53.80
53.80
Fosfor (mg)
90.93
90.93
Magnez (mg)
16.45
16.45
Żelazo (mg)
1.93
1.93
Cynk (mg)
0.59
0.59
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z brzoskwiniami i budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z brzoskwiniami i budyniem

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Brzoskwinie w syropie
250 g
1/2 puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
26.50