Ciasto biała dama

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biała dama z owocami na białym talerzyku
Ciasto biała dama
Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo w gębie” i dobry pomysł na zachwycenie wszystkich Twoich gości.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Prażenie 50 min
539 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 3/4 szklanki (130 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3/4 szklanki (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1/4 szklanki (30 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1/2 szklanki syropu + owoce (850 g)
  • Serek śmietankowy (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Żelatyna 2 łyżeczki (10 g)
  • Masło (100 g)
  • Wiórki kokosowe (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier, żelatyna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, drewniana łyżka

Przepis na ciasta biała dama krok po kroku

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, by się ogrzały.

Przesiej do miski obie mąki.

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.

Ciągle miksując wsyp cukier, aż masa zgęstnieje. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku.

Łyżką drewnianą delikatnie wmieszaj mąki do masy jajecznej.

Formę wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez 40 minut w 170 st. C. do suchego patyczka.

Gorący biszkopt w formie upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw biszkopt do ostygnięcia.

Wymieszaj pół szklanki syropu z brzoskwiń z 1/4 szklanki wody.

Biszkopt przekrój na pół. Nasącz połową powstałego płynu dolną połowę biszkoptu.

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Chwilę przestudź.

Brzoskwinie z syropu pokrój w kostkę.

W misce ubij śmietanę i serek śmietankowy. Stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie żelatynę. Krem podziel na 3 części.

Część kremu wyłóż na nasączoną połowę biszkoptu. Ułóż na nim brzoskwinie i przykryj kolejną częścią kremu.

Przykryj pozostałym blatem biszkoptu.

Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż zrobią się lekko brązowe. Ostudź i wmieszaj do pozostałego kremu.

Nasącz biszkopt pozostałym ponczem.

Posmaruj wierzch ciasta kremem z wiórkami. Dodatkowo możesz przystroić owocami.

Przed podaniem schłodź kilka godzin w lodówce (najlepiej przez noc).

Jak oceniasz przepis na ciasta biała dama
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta biała dama

Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo w gębie” i dobry pomysł na zachwycenie wszystkich Twoich gości.

Przepis na ciasto biała dama spotkać można w dwóch różnych odmianach. Nasze instrukcje jak zrobić ciasto biała dama w wersji bardziej bogatej i pracochłonnej powinny pomóc Ci wykonać jego najsmaczniejszą odmianę.

Na początku jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, by się ogrzały. Przesiej do miski obie mąki. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Ciągle miksując wsyp cukier, aż masa zgęstnieje. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Łyżką drewnianą delikatnie wmieszaj mąki do masy jajecznej. Formę wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez 40 minut w 170 st. C. do suchego patyczka. Gorący biszkopt w formie upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw biszkopt do ostygnięcia. Wymieszaj pół szklanki syropu z brzoskwiń z 1/4 szklanki wody. Biszkopt przekrój na pół. Nasącz połową powstałego płynu dolną połowę biszkoptu. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Chwilę przestudź. Brzoskwinie z syropu pokrój w kostkę. W misce ubij śmietanę i serek śmietankowy. Stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie żelatynę. Krem podziel na 3 części. Część kremu wyłóż na nasączoną połowę biszkoptu. Ułóż na nim brzoskwinie i przykryj kolejną częścią kremu. Przykryj pozostałym blatem biszkoptu. Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż zrobią się lekko brązowe. Ostudź i wmieszaj do pozostałego kremu. Nasącz biszkopt pozostałym ponczem. Posmaruj wierzch ciasta kremem z wiórkami. Dodatkowo możesz przystroić owocami. Przed podaniem schłodź kilka godzin w lodówce (najlepiej przez noc).

Jeśli jednak goście dosłownie pukają już do Twoich drzwi, to możesz wykonać wersję szybszą, na zimno, bez pieczenia. Wówczas na dnie formy ułóż herbatniki w całości. Do kremu ze śmietany i serka dodaj wystudzoną galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w szklance wody. Krem podziel na cztery części. Na herbatnikach ułóż część kremu z galaretką, wciśnij do niego owoce i przykryj herbatnikami. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Do ostatniej części kremu dodaj podprażone wiórki i wyłóż na ostatnią warstwę ciastek. Całość schłodź w lodówce przez 3-4 godziny i podawaj. Taki placek to idealne rozwiązanie również na szybki deser do kawy.

Alergeny w cieście biała dama

Lista alergenów dla ciasta biała dama przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta biała dama

na 100g gotowej potrawy

W domowych wypiekach można wymieniać cukier na słodzik. Tym samym można "zaoszczędzić" trochę kilokalorii nie tracąc pysznego, słodkiego smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
256.99
539.68
Białko (g)
4.37
9.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
19.26
40.44
Węglowodany przyswajalne (g)
17.13
35.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
4.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
18.81
39.51
Tłuszcze nasycone (g)
15.62
32.81
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
6.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
5.48
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.22
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.90
140.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
91.04
191.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.09
2.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.99
172.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.13
35.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
89.08
187.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
76.03
159.66
Potas (mg)
131.12
275.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.28
44.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.67
137.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.25
29.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biała dama 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biała dama

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
130 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Brzoskwinie w syropie
850 g
1/2 szklanki syropu + owoce
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
11.09
Za 850 g
Serek śmietankowy
300 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
250 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Koszt składników
58.50