Przepis na ciasta biała dama krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier, żelatyna
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia mała, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, drewniana łyżka

Jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, by się ogrzały.

Przesiej do miski obie mąki.

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.

Ciągle miksując wsyp cukier, aż masa zgęstnieje. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku.

Łyżką drewnianą delikatnie wmieszaj mąki do masy jajecznej.

Formę wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez 40 minut w 170 st. C. do suchego patyczka.

Gorący biszkopt w formie upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw biszkopt do ostygnięcia.

Wymieszaj pół szklanki syropu z brzoskwiń z 1/4 szklanki wody.

Biszkopt przekrój na pół. Nasącz połową powstałego płynu dolną połowę biszkoptu.

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Chwilę przestudź.

Brzoskwinie z syropu pokrój w kostkę.

W misce ubij śmietanę i serek śmietankowy. Stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie żelatynę. Krem podziel na 3 części.

Część kremu wyłóż na nasączoną połowę biszkoptu. Ułóż na nim brzoskwinie i przykryj kolejną częścią kremu.

Przykryj pozostałym blatem biszkoptu.

Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż zrobią się lekko brązowe. Ostudź i wmieszaj do pozostałego kremu.

Nasącz biszkopt pozostałym ponczem.

Posmaruj wierzch ciasta kremem z wiórkami. Dodatkowo możesz przystroić owocami.

Przed podaniem schłodź kilka godzin w lodówce (najlepiej przez noc).

Ciasto biała dama z owocami na białym talerzyku
Ciasto biała dama
Koszt przygotowania dania
38.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto biała dama - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biała dama

Ciasto Biała Dama to nic innego jak pyszny, nasączony biszkopt przykryty śmietankowym, słodkim kremem z dodatkiem brzoskwiń. To prawdziwe „niebo w gębie” i dobry pomysł na zachwycenie wszystkich Twoich gości.

Przepis na ciasto biała dama spotkać można w dwóch różnych odmianach. Nasze instrukcje jak zrobić ciasto biała dama w wersji bardziej bogatej i pracochłonnej powinny pomóc Ci wykonać jego najsmaczniejszą odmianę.

Na początku jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, by się ogrzały. Przesiej do miski obie mąki. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Ciągle miksując wsyp cukier, aż masa zgęstnieje. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Łyżką drewnianą delikatnie wmieszaj mąki do masy jajecznej. Formę wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez 40 minut w 170 st. C. do suchego patyczka. Gorący biszkopt w formie upuść na podłogę z wysokości 30 cm. Odstaw biszkopt do ostygnięcia. Wymieszaj pół szklanki syropu z brzoskwiń z 1/4 szklanki wody. Biszkopt przekrój na pół. Nasącz połową powstałego płynu dolną połowę biszkoptu. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Chwilę przestudź. Brzoskwinie z syropu pokrój w kostkę. W misce ubij śmietanę i serek śmietankowy. Stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie żelatynę. Krem podziel na 3 części. Część kremu wyłóż na nasączoną połowę biszkoptu. Ułóż na nim brzoskwinie i przykryj kolejną częścią kremu. Przykryj pozostałym blatem biszkoptu. Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż zrobią się lekko brązowe. Ostudź i wmieszaj do pozostałego kremu. Nasącz biszkopt pozostałym ponczem. Posmaruj wierzch ciasta kremem z wiórkami. Dodatkowo możesz przystroić owocami. Przed podaniem schłodź kilka godzin w lodówce (najlepiej przez noc).

Jeśli jednak goście dosłownie pukają już do Twoich drzwi, to możesz wykonać wersję szybszą, na zimno, bez pieczenia. Wówczas na dnie formy ułóż herbatniki w całości. Do kremu ze śmietany i serka dodaj wystudzoną galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w szklance wody. Krem podziel na cztery części. Na herbatnikach ułóż część kremu z galaretką, wciśnij do niego owoce i przykryj herbatnikami. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Do ostatniej części kremu dodaj podprażone wiórki i wyłóż na ostatnią warstwę ciastek. Całość schłodź w lodówce przez 3-4 godziny i podawaj. Taki placek to idealne rozwiązanie również na szybki deser do kawy.

Wartości odżywcze ciasta biała dama

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
256.99 kcal
539.68 kcal
Białko
4.37 g
9.17 g

Węglowodany w cieście biała dama

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
19.26 g
40.44 g
Węglowodany przyswajalne
17.13 g
35.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.13 g
4.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
18.81 g
39.51 g
Tłuszcze nasycone
15.62 g
32.81 g
Tłuszcze nienasycone
3.19 g
6.70 g
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
5.48 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.22 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
66.90 mg
140.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasta biała dama

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
91.04 µg (mcg)
191.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.09 mg
2.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
0.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
81.99 µg (mcg)
172.18 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
1.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
17.13 µg (mcg)
35.98 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
89.08 µg (mcg)
187.07 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasta biała dama

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
76.03 mg
159.66 mg
Potas
131.12 mg
275.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
21.28 mg
44.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
65.67 mg
137.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
14.25 mg
29.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
2.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
1.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biała dama 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biała dama

Lista alergenów dla ciasta biała dama przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta biała dama

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
130 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
3/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Brzoskwinie w syropie
850 g
1/2 szklanki syropu + owoce
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
11.09
Za 850 g
Serek śmietankowy
300 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
250 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na ciasta biała dama
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób