Ciasto z kefirem

Opublikowano: 26.01.2023 r., 9:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kefirem
Ciasto z kefirem
To wilgotne, miękkie i smaczne ciasto z brzoskwiniami zrobisz w godzinę. Zobacz, jak zrobić ciasto z kefirem i owocami. Upieczesz je na deser?
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 70 min
342 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (170 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Kefir 1 szklanka (240 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (420 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (12 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto z kefirem krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu), formę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli.

Brzoskwinie bez pestek pokrój w większą kostkę.

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj do jajek kefir, olej, mąkę, kilka kropli aromatu oraz startą skórkę z jednej pomarańczy.

Wszystko miksuj do połączenia składników (nie dłużej).

Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj.

Masę przełóż do formy.

Piecz ciasto około 50 minut. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze 20 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu ostudź ciasto (można posypać cukrem pudrem).

Jak oceniasz przepis na ciasto z kefirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kefirem

To wilgotne, miękkie i smaczne ciasto z brzoskwiniami zrobisz w godzinę. Zobacz, jak zrobić ciasto z kefirem i owocami. Upieczesz je na deser? Jest to bardzo szybki i prosty przepis na ciasto z kefirem i brzoskwiniami. Ciasto w środku jest miękkie, a na zewnątrz ma chrupiącą, pyszną skórkę. Dodatkowo wypiek ma lekko pomarańczowy smak. Przepis na ciasto z kefirem przygotowuje się w mniej niż kwadrans. Z takim prostym przepisem każdy (nawet początkujący) zrobi coś pysznego na deser. To najlepsze ciasto z owocami i łatwymi składnikami.

Ciasto z kefirem i olejem charakteryzuje się tym, że jest miękkie, pyszne, łatwe i szybkie – dobre na każdą okazję. Jest najlepszym wyjściem w awaryjnych sytuacjach (na przykład, gdy musisz zrobić ekspresowy i prosty przepis na coś słodkiego). Przygotuj je na weekend do kawy. Podaj je na imprezie ze znajomymi. Jest dobre także na wynos. Bez problemu zniesie podróż autem. Da pyszne, słodkie co nieco do zjedzenia w pracy lub w szkole. Przepis na ciasto z kefirem to łatwe składniki i szybkie wykonanie. Wystarczy użyć mąki, cukru, oleju, jajka, kefiru, proszku do pieczenia, aromatu waniliowego, szczypty soli oraz skórki pomarańczowej.

Ciasto z kefirem możesz zrobić z użyciem erytrytolu. To jest dobry sposób na zaoszczędzenie kilokalorii i zmniejszenie indeksu glikemicznego. Możesz zastąpić mąkę pszenną typu 500 na mąkę orkiszową typu 2000. Ciasto będzie miało więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Przez ten zabieg także zmniejszy się indeks glikemiczny, a deser będzie bardziej sycący.

Jak zrobić ciasto z kefirem na oleju? Zacznij od nagrzania piekarnika oraz wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz dodaj sól. Przesianie mąki z proszkiem do pieczenia sprawi, że w cieście nie będzie grudek, a składniki suche dobrze się wymieszają. Umyte i pozbawione pestek owoce pokrój w nie za dużą, i nie za małą kostkę. Wykonanie przepisu na ciasto z kefirem i olejem polega na ubiciu jajek z cukrem na sztywną pianę. To zajmie kilka minut. Następnie dodaje się pozostałe składniki (oprócz owoców – te idą na końcu) i miesza do połączenia. Ciasto należy wymieszać z owocami i upiec do suchego patyczka.

Jak zrobisz ciasto z kefirem, ostudź je – najlepsze będzie, gdy posypiesz je cukrem pudrem. Zanim je posypiesz cukrem pudrem, odczekaj, aż będzie chłodne. Gdy ciasto jest gorące i posypiesz je cukrem pudrem, stopi się on.

*Skórkę pomarańczową można zastąpić przez skórkę z cytryny. Przed starciem skórki na drobnych oczkach tarki należy owoce sparzyć wrzątkiem.

Alergeny w cieście z kefirem

Lista alergenów dla ciasta z kefirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z kefirem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z kefirem

na 100g gotowej potrawy

W kefirze znajdują się korzystne dla przewodu pokarmowego bakterie, jednak pod wpływem gorącej temperatury giną. Brzoskwinie dostarczają witaminy i minerały. Poza tym mają błonnik i działają korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
229.85
342.48
Białko (g)
6.29
9.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
35.89
53.48
Węglowodany przyswajalne (g)
35.47
52.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
7.18
10.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
2.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.72
8.53
Cholesterol (mg)
42.08
62.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.79
75.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód (mg)
27.40
40.82
Potas (mg)
192.21
286.39
Wapń (mg)
68.71
102.38
Fosfor (mg)
135.29
201.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.79
23.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
2.88
Cynk (mg)
0.59
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kefirem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kefirem

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
170 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Kefir
240 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 240 g
Mąka pszenna typ 500
420 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Proszek do pieczenia
12 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
400 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Koszt składników
29.30