Przepis na ciasto z kefirem krok po kroku
- Jajko 3 szt.
- Cukier 170 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 80 ml
- Kefir 240 g 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 420 g
- Proszek do pieczenia 12 g 3 łyżeczki
- Brzoskwinie (całe, świeże) 400 g
Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu), formę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli.
Brzoskwinie bez pestek pokrój w większą kostkę.
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj do jajek kefir, olej, mąkę, kilka kropli aromatu oraz startą skórkę z jednej pomarańczy.
Wszystko miksuj do połączenia składników (nie dłużej).
Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj.
Masę przełóż do formy.
Piecz ciasto około 50 minut. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze 20 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź ciasto (można posypać cukrem pudrem).
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Owoce pod kruszonką
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Ciasta z brzoskwiniami

(liczba kalorii)
Ciasto z kefirem - cechy przepisu
Więcej o cieście z kefirem
To wilgotne, miękkie i smaczne ciasto z brzoskwiniami zrobisz w godzinę. Zobacz, jak zrobić ciasto z kefirem i owocami. Upieczesz je na deser? Jest to bardzo szybki i prosty przepis na ciasto z kefirem i brzoskwiniami. Ciasto w środku jest miękkie, a na zewnątrz ma chrupiącą, pyszną skórkę. Dodatkowo wypiek ma lekko pomarańczowy smak. Przepis na ciasto z kefirem przygotowuje się w mniej niż kwadrans. Z takim prostym przepisem każdy (nawet początkujący) zrobi coś pysznego na deser. To najlepsze ciasto z owocami i łatwymi składnikami.
Ciasto z kefirem i olejem charakteryzuje się tym, że jest miękkie, pyszne, łatwe i szybkie – dobre na każdą okazję. Jest najlepszym wyjściem w awaryjnych sytuacjach (na przykład, gdy musisz zrobić ekspresowy i prosty przepis na coś słodkiego). Przygotuj je na weekend do kawy. Podaj je na imprezie ze znajomymi. Jest dobre także na wynos. Bez problemu zniesie podróż autem. Da pyszne, słodkie co nieco do zjedzenia w pracy lub w szkole. Przepis na ciasto z kefirem to łatwe składniki i szybkie wykonanie. Wystarczy użyć mąki, cukru, oleju, jajka, kefiru, proszku do pieczenia, aromatu waniliowego, szczypty soli oraz skórki pomarańczowej.
Ciasto z kefirem możesz zrobić z użyciem erytrytolu. To jest dobry sposób na zaoszczędzenie kilokalorii i zmniejszenie indeksu glikemicznego. Możesz zastąpić mąkę pszenną typu 500 na mąkę orkiszową typu 2000. Ciasto będzie miało więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Przez ten zabieg także zmniejszy się indeks glikemiczny, a deser będzie bardziej sycący.
Jak zrobić ciasto z kefirem na oleju? Zacznij od nagrzania piekarnika oraz wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz dodaj sól. Przesianie mąki z proszkiem do pieczenia sprawi, że w cieście nie będzie grudek, a składniki suche dobrze się wymieszają. Umyte i pozbawione pestek owoce pokrój w nie za dużą, i nie za małą kostkę. Wykonanie przepisu na ciasto z kefirem i olejem polega na ubiciu jajek z cukrem na sztywną pianę. To zajmie kilka minut. Następnie dodaje się pozostałe składniki (oprócz owoców – te idą na końcu) i miesza do połączenia. Ciasto należy wymieszać z owocami i upiec do suchego patyczka.
Jak zrobisz ciasto z kefirem, ostudź je – najlepsze będzie, gdy posypiesz je cukrem pudrem. Zanim je posypiesz cukrem pudrem, odczekaj, aż będzie chłodne. Gdy ciasto jest gorące i posypiesz je cukrem pudrem, stopi się on.
*Skórkę pomarańczową można zastąpić przez skórkę z cytryny. Przed starciem skórki na drobnych oczkach tarki należy owoce sparzyć wrzątkiem.
Wartości odżywcze ciasta z kefirem
Energia i białka
(149g)
Węglowodany w cieście z kefirem
(149g)
Tłuszcze
(149g)
Witaminy w przepisie na ciasto z kefirem
(149g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kefirem
(149g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z kefirem
Lista alergenów dla ciasta z kefirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
W przepisie na ciasto z kefirem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy