Ciasto francuskie z brzoskwinią

Opublikowano: 04.12.2021 r., 21:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto francuskie z brzoskwinią
Ciasto francuskie z brzoskwinią
Błyskawiczne w wykonaniu ciastka francuskie z budyniowo-brzoskwiniowym nadzieniem. Poznaj mój przepis na szybką, słodką przekąskę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
267 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (300 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (80 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią krok po kroku

Brzoskwinie odlej z zalewy i pokrój w małą kostkę.

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj budyń w proszku i wymieszaj.

Do budyniu dodaj pokrojone owoce i przemieszaj delikatnie.

Ciasto francuskie rozłóż na blacie i wytnij trójkąty.

Na każdy trójkąt dodaj owocowy farsz i zawiń w dowolny sposób. Najłatwiej zawinąć ciasto w koperty.

Przełóż ciastka na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku 20 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z brzoskwinią

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią, które będzie pyszną przekąską nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.

Jeśli korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.

Zatem jak zrobić ciasto francuskie z brzoskwinią?

Zacznijmy od przygotowania budyniowo-brzoskwiniowego farszu.

Skorzystam z brzoskwiń w syropie, takie sprawdzają się najlepiej do wypieków.

Wystarczy otworzyć puszkę, odlać syrop i pokroić owoce na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej mleko i delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

Po chwili dodaj budyń i mieszaj, aby się nie przypalił, następnie dodaj nasze pokrojone owoce. Gdy masa będzie gęsta, odstaw z ognia, niech ostygnie.

Do jej przygotowania zawsze wybieram budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, jeśli jednak chcesz, możesz wybrać inny smak.

W tym czasie rozłóż ciasto na blacie stołu i wytnij z niego trójkąty. Ułóż farsz na każdy kawałek ciasta i zawiń.

Tak przygotowane ciastka przełóż na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób śmiało, nie ma problemu.

Ciasto francuskie z brzoskwinią będzie idealnym pomysłem na deser lub przekąskę w ciągu dnia. Możesz podawać je na ciepło, ale są pyszne, także na zimno dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnie. Z jednego gotowego rulonu ciasta wyjdzie około 5 większych ciastek francuskich z nadzieniem budyniowo-brzoskwiniowym. Jeśli chcesz, możesz zastąpić brzoskwinie innymi owocami, większość z nich idealnie się sprawdzi, a nasze przekąski będą dobre.

Wybierz swoje ulubione owoce i przygotuj deser z ciasta francuskiego.

Alergeny w cieście francuskiemu z brzoskwinią

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z brzoskwinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z brzoskwinią

na 100g gotowej potrawy

Przygotuj domowe przekąski z ciasta francuskiego, zamiast korzystać z kupnych wersji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
222.64
267.17
Białko (g)
3.12
3.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
26.87
32.24
Węglowodany przyswajalne (g)
25.92
31.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.62
13.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.76
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
9.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.40
7.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
1.76
Cholesterol (mg)
1.94
2.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
29.85
35.83
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.16
Witamina C (mg)
1.10
1.32
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.32
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.41
Retinol (µg (mcg))
20.15
24.17
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Niacyna (mg)
1.43
1.71
Foliany (µg (mcg))
24.37
29.24
Beta karoten (µg (mcg))
95.10
114.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
130.77
156.92
Potas (mg)
93.25
111.90
Wapń (mg)
34.66
41.59
Fosfor (mg)
46.13
55.35
Magnez (mg)
9.51
11.42
Żelazo (mg)
0.87
1.04
Cynk (mg)
0.29
0.35
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z brzoskwinią 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z brzoskwinią

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Brzoskwinie w syropie
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
20.50