Przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.

Do białek dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę.

Upiecz spód w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij za pomocą miksera, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.

Wylej śmietanę na biszkopt i ułóż brzoskwinie pokrojone w plastry.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i zalej nią ciasto.

Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc tak aby porządnie zastygło.

ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Koszt przygotowania dania
16.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z brzoskwiniami i galaretką

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są lepsze niż wersja kupna. Tym bardziej że ciasto jest szybkie i łatwe przygotowaniu.

Zatem jak zrobić ciasto z brzoskwiniami i galaretką?

Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli mąka pszenna, kilka sztuk jajek i cukier. Dodatkowo do przygotowania kremu, wykorzystamy śmietanę kremówkę, owoce i galaretkę. Mój przepis zawsze powstaje błyskawicznie, ponieważ korzystam z galaretki typu instant oraz brzoskwiń w syropie. Jedna puszka spokojnie wystarczy. Nawet jeśli przygotowuje ciasto z brzoskwiniami i galaretką w sezonie letnim, gdy owoców jest pod dostatkiem, decyduje się na brzoskwinie w syropie, ponieważ one najlepiej sprawdzają się do wypieków. Skoro mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Zaczniemy od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli w misce. A żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną octu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę, najlepiej, gdy będzie ona wcześniej przesiana przez sito. Całą masę dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę. Warto wcześniej posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą, wtedy prawdopodobnie biszkopt nie przypali się i będzie łatwo odchodziło. Podczas pieczenia spodu przygotujemy krem. Śmietanę ubij za pomocą miksera, w międzyczasie dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Gdy śmietana przyjmie konsystencję kremu, przestań miksować. Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego krem i równomiernie rozsmaruj.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, stosując odpowiednie proporcje, następnie delikatnie ją ostudź. Na porcję delikatnego kremu ułóż pokrojone w paski brzoskwinie, a całość zalej galaretką. Ciasta nie będziemy już piec, tylko chłodzić w lodówce. Już po dwóch godzinach nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia. To wystarczający czas, aby galaretka stężała, a ciasto nie rozpadło się podczas krojenia. Jak widzisz mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką, to bardzo prosta sprawa, dlatego zachęcam Cię do przygotowania go w domu.

Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
198.49 kcal
119.10 kcal
Białko
5.56 g
3.34 g

Węglowodany w cieście z brzoskwiniami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
27.52 g
16.51 g
Węglowodany przyswajalne
27.09 g
16.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
7.57 g
4.54 g
Tłuszcze nasycone
6.46 g
3.88 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
0.67 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
29.59 mg
17.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z brzoskwiniami i galaretką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z brzoskwiniami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z brzoskwiniami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Galaretka
1 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Brzoskwinie w syropie
500 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób