Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Opublikowano: 24.11.2021 r., 20:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Delikatne, puszyste i słodkie ciasto z brzoskwiniami i galaretką świetnie sprawdzi się jako pomysł na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 30 min
119 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (250 g)
  • Galaretka 1 opakowanie (1 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką krok po kroku

Jajka rozdziel na białka i żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.

Do białek dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę.

Upiecz spód w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij za pomocą miksera, dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.

Wylej śmietanę na biszkopt i ułóż brzoskwinie pokrojone w plastry.

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i zalej nią ciasto.

Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc tak aby porządnie zastygło.

Jak oceniasz przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z brzoskwiniami i galaretką

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są lepsze niż wersja kupna. Tym bardziej że ciasto jest szybkie i łatwe przygotowaniu.

Zatem jak zrobić ciasto z brzoskwiniami i galaretką?

Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli mąka pszenna, kilka sztuk jajek i cukier. Dodatkowo do przygotowania kremu, wykorzystamy śmietanę kremówkę, owoce i galaretkę. Mój przepis zawsze powstaje błyskawicznie, ponieważ korzystam z galaretki typu instant oraz brzoskwiń w syropie. Jedna puszka spokojnie wystarczy. Nawet jeśli przygotowuje ciasto z brzoskwiniami i galaretką w sezonie letnim, gdy owoców jest pod dostatkiem, decyduje się na brzoskwinie w syropie, ponieważ one najlepiej sprawdzają się do wypieków. Skoro mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Zaczniemy od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli w misce. A żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną octu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę, najlepiej, gdy będzie ona wcześniej przesiana przez sito. Całą masę dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę. Warto wcześniej posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą, wtedy prawdopodobnie biszkopt nie przypali się i będzie łatwo odchodziło. Podczas pieczenia spodu przygotujemy krem. Śmietanę ubij za pomocą miksera, w międzyczasie dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Gdy śmietana przyjmie konsystencję kremu, przestań miksować. Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego krem i równomiernie rozsmaruj.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, stosując odpowiednie proporcje, następnie delikatnie ją ostudź. Na porcję delikatnego kremu ułóż pokrojone w paski brzoskwinie, a całość zalej galaretką. Ciasta nie będziemy już piec, tylko chłodzić w lodówce. Już po dwóch godzinach nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia. To wystarczający czas, aby galaretka stężała, a ciasto nie rozpadło się podczas krojenia. Jak widzisz mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką, to bardzo prosta sprawa, dlatego zachęcam Cię do przygotowania go w domu.

Alergeny w cieście z brzoskwiniami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z brzoskwiniami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z brzoskwiniami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
198.49
119.10
Białko (g)
5.56
3.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
27.52
16.51
Węglowodany przyswajalne (g)
27.09
16.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
7.57
4.54
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
3.88
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
0.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
29.59
17.76
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z brzoskwiniami i galaretką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z brzoskwiniami i galaretką

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Galaretka
1 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Brzoskwinie w syropie
500 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Koszt składników
31.30