Sernik z brzoskwiniami i bezą

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z brzoskwiniami i bezą podany na białym talerzyku.
Sernik z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami i bezą to wspaniała propozycja na pyszne ciasto. Sernik przygotowany w domu jest bardzo kremowy i dużo smaczniejszy niż kupne serniki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 70 min
596 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło (120 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Budyń (proszek) wanilinowy (20 g)
  • Brzoskwinie w syropie (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Białko jajka (6 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, malakser, tortownica 28 cm

Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą krok po kroku

Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Dodaj do nich masło i połącz składniki.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka z masłem.

Ugnieć ręką, wyklejając dokładnie blaszkę.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej białej masy.

Dodaj do miski twaróg, budyń i śmietanę kremówkę, zmiksuj krótko do połączenia składników.

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.

Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj.

Wlej masę na spód ciasta i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 70 minut.

Na 30 minut przed końcem pieczenia ubij białka jaj z cukrem i wyłóż na wierzch sernika.

Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą to świetny pomysł na najlepszy kremowy sernik, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na sernik z brzoskwiniami i bezą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masło, ser twarogowy, śmietana kremówka, jajka, brzoskwinie w puszce, białka jaj, cukier, budyń waniliowy.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i bezą? Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj do nich masło i połącz składniki. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka z masłem. Ugnieć ręką, wyklejając dokładnie blaszkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej białej masy. Dodaj do miski twaróg, budyń i śmietanę kremówkę, zmiksuj krótko do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Wlej masę na spód ciasta i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia ubij białka jaj z cukrem i wyłóż na wierzch sernika. Ciasto wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.

Podsumowując pyszny sernik to sprawdzony przepis na deser dla całej rodziny. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zakryty folią lub w pojemniku. Sernik można przygotować także z innymi owocami np. z kompotu lub mrożonymi.

Alergeny w serniku z brzoskwiniami i bezą

Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Sernik z brzoskwiniami i bezą to domowy wypiek, który nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Sernik jest wysokokaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej oraz diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
202.16
596.37
Białko (g)
7.01
20.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
20.46
60.36
Węglowodany przyswajalne (g)
20.08
59.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
10.39
30.65
Tłuszcze nasycone (g)
7.33
21.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
9.01
Cholesterol (mg)
55.76
164.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
61.23
180.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.39
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
57.02
168.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
1.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.62
66.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
43.01
126.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
267.05
787.80
Potas (mg)
91.59
270.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.94
159.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
137.42
405.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.06
23.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z brzoskwiniami i bezą 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z brzoskwiniami i bezą

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
20 g
wanilinowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
51.00