Przepis na seromakowiec z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, stolnica, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, sitko, miska

Masło posiekaj z mąką.

Do mąki dodaj 1 jajko i 50 g cukru i szybko zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki lub na 20-30 minut do zamrażarki.

W tym czasie ubij białka na sztywną pianę.

Masę makową zmiksuj z 4 żółtkami i dodaj połowę piany.

Twaróg zmiksuj z budyniem, cukrem, żółtkami i resztą piany z białek.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce schłodzone ciasto. Rozłóż je równomiernie na blasze i ugnieć.

Na ciasto wyłóż masę serową, a na nią masę makową i odsączone brzoskwinie. Zamieszaj seromakowiec.

Całość piecz około 60-70 minut, w 180 C.

Często zadawane pytania

Biały, okrągły talerzyk z seromakowcem z brzoskwiniami. Obok leżą sztućce, niebieska ściereczka, na której stoi reszta ciasta, miód i świeże owoce.
Seromakowiec z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
44.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
357 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Seromakowiec z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o seromakowcu z brzoskwiniami

Seromakowiec z brzoskwiniami to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec, z brzoskwiniami w syropie. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, gdy na wielu stołach pojawiają się te ciasta. U mnie w domu święta nie mogą się odbyć bez tych dwóch ciast. Mój tata jest fanem makowców, a mama bardziej sernika, dlatego seromakowiec jest idealnym połączeniem dla obojga. Dodatkowo brzoskwinie nie tylko sprawiają, że ciasto wygląda jeszcze apetyczniej, ale dodają mu także powiewu lata. Mając, w okresie okołoświątecznym, wszystkie składniki warto wypróbować ten pyszny deser. Składa się on z kruchego ciasta, warstwy makowej oraz warstwy serowej i brzoskwiń. Możesz zrobić to ciasto w formie warstwowej lub ułożyć masy „kupkami”, aby utworzyć ciasto w łaty. Przepis na seromakowiec z brzoskwiniami to nie tylko ładnie wyglądający, ale też bardzo dobry w smaku deser.

Jak zrobić seromakowiec z brzoskwiniami?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania kruchego ciasta. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko i dobrze schłodzone. Gdy ciasto się chłodzi, można zabrać się za masy. Masę makową robimy, mieszając jajka z makiem z puszki, a serową mieszając jajka z twarogiem, budyniem i cukrem/słodzikiem. Opcjonalnie do twarogu możesz też dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przepis na seromakowiec z brzoskwiniami już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi, jak łatwe jest to ciasto. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na ciasto wykładamy masę makową i masę serową. Na górę wykładamy pokrojone brzoskwinie i opcjonalnie paski kruchego ciasta. Całość wystarczy upiec i gotowe.

Wykorzystaj ten sprawdzony przepis i przygotuj pyszny seromakowiec z brzoskwiniami, na kruchym spodzie.

Wartości odżywcze seromakowca z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kalorie)
211.68 kcal
357.74 kcal
Białko
7.36 g
12.44 g

Węglowodany w seromakowcu z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany
28.84 g
48.74 g
Węglowodany przyswajalne
27.16 g
45.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
2.84 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz
7.84 g
13.24 g
Tłuszcze nasycone
5.94 g
10.05 g
Tłuszcze nienasycone
1.89 g
3.20 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
66.56 mg
112.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na seromakowiec z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina B6
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.38 mg
0.65 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
17.12 µg (mcg)
28.94 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na seromakowiec z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód
142.01 mg
240.01 mg
Potas
70.69 mg
119.47 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
130.80 mg
221.05 mg
Fosfor
84.03 mg
142.01 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
6.43 mg
10.87 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.31 mg
2.21 mg
Cynk
0.37 mg
0.62 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca z brzoskwiniami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w seromakowcu z brzoskwiniami

Lista alergenów dla seromakowca z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania seromakowca z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
140 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
9 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Cukier
200 g
50 g do ciasta i 150 g do sera
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masa makowa
900 g
10.00
Za 850.0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 900 g
Brzoskwinie w syropie
470 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 2
6.13
Za 470 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
69.50
Jak oceniasz przepis na seromakowiec z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób