Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grecki sernik z brzoskwiniami
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla najpopularniejszego ciasta w Polsce. Jest bardzo kremowy, puszysty i niezwykle słodki.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
320 kcal
Kcal w porcji
169 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy pełnoziarniste (200 g)
  • Masło (80 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (650 ml)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Brzoskwinie w syropie (300 g)
  • Galaretka (75 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami krok po kroku

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. Uważaj, by nie zastygła całkowicie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód ułóż herbatniki.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z cukrem na gęstą pianę.

W osobnej misce rozmieszaj mikserem żółtka wraz z proszkiem budyniowym.

W rondelku roztop masło i dodaj do żółtek. Całość zmiksuj do połączenia składników.

Jogurty dodawaj do masy z żółtkami, cały czas mieszając.

Masę jogurtową wymieszaj z białkami.

Masę jogurtową przelej na herbatnikowy spód.

Całość włóż do piekarnika i zapiekaj przez 120 minut.

Brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta.

Powoli wylej galaretkę na wierzch masy jogurtowej.

Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Jak oceniasz przepis na sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla najpopularniejszego ciasta w Polsce. Jest bardzo kremowy, puszysty i niezwykle słodki.

Przepis na sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Przepis na sernik z jogurtów greckich pozwala przygotować jeden z najciekawszych serników. To świetna opcja dla wszystkich, którzy naprawdę kochają to ciasto, jednak szukają nieco bardziej nowoczesnej i odświeżonej alternatywy. Ciasto ze względu na dodatek jogurtów jest też opcją zdrowszą. Jogurty charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych, które powinny być w diecie minimalizowane, ze względu na ich niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jogurty greckie można znaleźć w każdym sklepie, a w razie potrzeby można je również zastąpić jogurtem naturalnym. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że powinien on być naprawdę gęsty. Nie należy również wybierać opcji, która jest zbyt kwaśna, to zepsuje smak ciasta. Jeżeli chce się go zrobić w bardziej odchudzonej formie, zamiast cukru można do niego dodać słodzika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami, by był szybki, łatwy, a w dodatku smaczny, to ten przepis będzie najlepszy. Powstaje z niego ciasto doskonałe. W przypadku tego ciasta zamiast sera do sernika używa się gęstych jogurtów. Ciasto jest równie smaczne i puszyste, a ma mniej kalorii i zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu, zwłaszcza gdy sięga się po jogurty 0%. To idealna opcja dla wszystkich, którzy są na diecie i poszukują dobrego zamiennika dla ulubionego ciasta. Sernik przygotowany w taki sposób potrzebuje długiego pieczenia, dlatego przygotowując to ciasto, należy wykazać się naprawdę dużą cierpliwością. Po upieczeniu jego brzeg powinien być całkowicie ścięty, jednak wnętrze będzie lekko płynne, jest to zupełnie normalne. To właśnie dzięki temu ciasto jest tak pyszne i niezwykle puszyste. Całość dopełniają brzoskwinie, które doskonale łączą się z kremowym nadzieniem.

Alergeny w serniku z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernika z jogurtów greckich z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krakersy pełnoziarniste
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z jogurtów greckich z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kcal)
189.80
320.77
Białko (g)
7.16
12.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany (g)
25.83
43.66
Węglowodany przyswajalne (g)
24.29
41.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz (g)
6.81
11.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
6.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
5.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
3.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
2.06
Cholesterol (mg)
60.38
102.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina A (µg (mcg))
57.14
96.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.13
88.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.17
84.79
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód (mg)
157.43
266.05
Wapń (mg)
55.92
94.50
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.17
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z jogurtów greckich z brzoskwiniami 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z jogurtów greckich z brzoskwiniami

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy pełnoziarniste
200 g
4.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 200 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
650 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 4
7.94
Za 650 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
39.60