Przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Jajka podziel na białka i żółtka.

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

Do piany jaj dodawaj po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera.

Następnie dodawaj przesianą przez sito mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj ciasto.

Przelej masę do okrągłej foremki, upiecz biszkopt przez 35 minut w 180 stopniach C.

Śmietankę przelej do miski i ubijaj z cukrem pudrem.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Brzoskwinie z puszki odlej z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj krem z brzoskwiniami.

Biszkopt ostudź i przetnij na dwa blaty ciasta.

Przełóż biszkopty kremem z brzoskwiniami.

Dodatkowo możesz ułożyć brzoskwinie na wierzchu tortu.

tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy
Koszt przygotowania dania
21.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
253 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tort brzoskwiniowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie brzoskwiniowym

Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i śmietanka, dzięki którym powstania masa do tortu.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.

Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz.

Wartości odżywcze tortu brzoskwiniowemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
254.00 kcal
254.00 kcal
Białko
5.19 g
5.19 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w torcie brzoskwiniowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
32.96 g
32.96 g
Węglowodany przyswajalne
32.54 g
32.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.37 g
11.37 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.44 g
10.44 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort brzoskwiniowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort brzoskwiniowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
30.71 mg
30.71 mg
Potas
87.03 mg
87.03 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
33.87 mg
33.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
1.22 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.40 mg
0.40 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu brzoskwiniowemu 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie brzoskwiniowym

Lista alergenów dla tortu brzoskwiniowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu brzoskwiniowemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Brzoskwinie w syropie
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na tort brzoskwiniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób