Tort brzoskwiniowy

Opublikowano: 06.01.2022 r., 14:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy
Pyszny, delikatny tort na bazie biszkoptów i soczystych, słodkich brzoskwiń. Poznaj mój przepis i przygotuj tort, który pokochają wszyscy goście.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 35 min
253 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (400 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku

Jajka podziel na białka i żółtka.

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

Do piany jaj dodawaj po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera.

Następnie dodawaj przesianą przez sito mąkę, skrobię i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj ciasto.

Przelej masę do okrągłej foremki, upiecz biszkopt przez 35 minut w 180 stopniach C.

Śmietankę przelej do miski i ubijaj z cukrem pudrem.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Brzoskwinie z puszki odlej z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj krem z brzoskwiniami.

Biszkopt ostudź i przetnij na dwa blaty ciasta.

Przełóż biszkopty kremem z brzoskwiniami.

Dodatkowo możesz ułożyć brzoskwinie na wierzchu tortu.

Jak oceniasz przepis na tort brzoskwiniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu brzoskwiniowemu

Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i śmietanka, dzięki którym powstania masa do tortu.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.

Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz.

Alergeny w torcie brzoskwiniowym

Lista alergenów dla tortu brzoskwiniowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu brzoskwiniowemu

na 100g gotowej potrawy

Zamiast tradycyjnego serka mascarpone możesz użyć wersji light z niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
254.00
254.00
Białko (g)
5.19
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
32.96
32.96
Węglowodany przyswajalne (g)
32.54
32.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.37
11.37
Tłuszcze nasycone (g)
10.44
10.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
0.92
Cholesterol (mg)
78.07
78.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
1.18
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.49
30.49
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
30.71
30.71
Potas (mg)
87.03
87.03
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.87
33.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
56.84
56.84
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.01
10.01
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu brzoskwiniowemu 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu brzoskwiniowemu

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Brzoskwinie w syropie
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
34.00