Ciasto jamajka
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (350 g)
- Galaretka - bananowa (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (250 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (250 g)
- Banan - 7 małych sztuk (550 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
Przepis na ciasto jamajkę krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj ciasto: białka oddziel od żółtek. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dalej miksuj, aż piana zrobi się błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze ok 1 minuty. Do powstałej masy przesiej przez sito suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Składniki delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Masę kakaową wlej do formy. Ciasto piecz 30 minut.
Galaretki wsyp do miski i zalej zagotowaną wodą, dokładnie rozmieszaj i pozostaw do delikatnego stezenia.
Banany obierz i przekrój wzdłuż, posmaruj sokiem z cytryny - aby nie ściemniały.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Pierwszy z nich ułóż na spodzie blaszki i nasącz ostudzoną herbatą. Posmaruj dżemem morelowym, wyłóż banany i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2h.
Przygotuj masę kremową: w misce umieść śmietanę 30%, mascarpone i cukier. Ubij na sztywną masę, ¾ masy wyłóż na galaretkę i wyrównaj. Resztę masy zostaw, aby posmarować wierzch ciasta.
Na masę połóż drugi blat ciasta, nasącz. Posmaruj pozostałą porcją masy śmietanowej z serkiem mascarpone.
Wierzch udekoruj startą czekoladą.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta jamajki
Pyszne warstwowe ciasto jamajka to idealna propozycja na ciekawy deser dla osób, które lubią niekonwencjonalne podejście do wypieków. Ciasto Jamajka sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska do kawy oraz jako popisowy deser dla znajomych. Przepis na placek jamajka może wydawać się skomplikowany, lecz nic bardziej mylnego, jego wykonanie nie wymaga od Ciebie dużych kulinarnych umiejętności. Głównymi składnikami potrzebnymi do jego wykonania są banany, śmietana 30%, mascarpone, galaretka, dżem owocowy, mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.
Od czego zacząć? Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie przygotuj ciasto: dokładnie oddziel białka od żółtek. W dużej misce białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier i dalej miksuj, aż piana zrobi się błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i miksuj jeszcze ok 1 minuty. Do powstałej masy przesiej przez sito suche składniki: mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao. Składniki delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę wlej do formy. Piecz 30 minut. Galaretki wsyp do miski i zalej zagotowaną wodą, dokładnie rozmieszaj. Banany obierz i przekrój wzdłuż, posmaruj sokiem z cytryny - aby nie ściemniały. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty. Pierwszy z nich ułóż na spodzie blaszki i nasącz ostudzoną herbatą. Posmaruj dżemem morelowym, wyłóż banany i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2h. Teraz pora na warstwę bez pieczenia: w misce umieść śmietanę 30%, mascarpone i cukier wedle uznania. Ubij na sztywną masę, ¾ masy wyłóż na galaretkę i wyrównaj. Resztę masy zostaw, aby posmarować wierzch ciasta. Na masę połóż drugi blat ciasta, nasącz. Posmaruj pozostałą porcją masy śmietanowej z serkiem mascarpone. Wierzch udekoruj startą czekoladą. Możesz też przygotować ciasto Jamajka z brzoskwiniami - wystarczy, że zamiast bananów dodasz pokrojone w ćwiartki brzoskwinie z puszki lub świeże.
Podsumowując placek jamajka to wspaniała propozycja na ciasto, którym możemy zaskoczyć znajomych i domowników. Dzięki jego warstwowej budowie ciasto wygląda na bardzo pracochłonne, lecz nie wymaga od Ciebie godzin spędzonych w kuchni. Ciasto Jamajka to wspaniała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne wystarczy, że zamienisz cukier dodany do ciasta na ksylitol. Ma on kilkunastokrotnie mniejszy indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla osób, które powinny ograniczać spożycie cukru w diecie.
Alergeny w cieście jamajce
Lista alergenów dla ciasta jamajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze ciasta jamajki
Ciasto Jamajka to wspaniała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne wystarczy, że zamienisz cukier dodany do ciasta na ksylitol. Ma on kilkunastokrotnie mniejszy indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla osób, które powinny ograniczać spożycie cukru w diecie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.