Tort z brzoskwiniami
- Jajko (6 szt.)
- Cukier puder - ok. 1 szklanki (180 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 łyżek (100 g)
- Mąka ziemniaczana - 10 łyżek (100 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (480 g)
- Cytryna - 2 sztuki (200 g)
Przepis na tort z brzoskwiniami krok po kroku
Żółtka utrzyj mikserem z połową cukru pudru do momentu, aż masa będzie puszta i gęsta.
W drugiej misce ubij białka z resztą cukru pudru.
Żółtka wymieszaj z białkami (łyżką, nie mikserem).
Do masy jajecznej dodaj ok. 1/3 mąki, wymieszaj i powtarzaj do wyczerpania składników.
Masę przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.
W czasie pieczenia przygotuj masę do tortu. Śmietankę ubij na sztywną pianę z ksylitolem, następnie dodaj mascarpone. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Sok z cytryn i syrop z brzoskwiń wymieszaj z 3-4 łyżkami wody.
Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia a następnie przekrój na 3 poziome płaty.
Dolny płat posmaruj ok. 1/3 owoców, skrop 1/3 polewy do nasączania, a na koniec wyłóż 1/3 masy z mascarpone. Przykryj drugim płatem i powtarzaj do zakończenia składników.
Wierzch i boki tortu posmaruj cienką warstwą masy z mascarpone i posyp okruszkami powstałymi podczas krojenia biszkoptu.
Wstaw do lodówki do schłodzenia i przegryzienia smaków.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat tortu z brzoskwiniami
Szukasz pomysły na pyszny tort urodzinowy lub imieninowy? A może chcesz upiec coś pysznego na deser, do kawy lub herbaty dla gości? Poznaj nasz przepis na tort z brzoskwiniami. Idealnie sprawdzi się na wiele okazji. Wyróżnia go nie tylko pyszny smak, ale również to, że pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc jego dekorację i wzbudzając zainteresowanie wszystkich gości. Jak zrobić tort z brzoskwiniami? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niestety tort z brzoskwiniami jest ciastem dość czasochłonnym, ale nie zniechęcaj się, bo efekt końcowy na pewno będzie tego wart. Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy? Składa się z kilku elementów – nasączanego biszkoptu, masy z mascarpone oraz owoców. Składniki, które będą Ci potrzebne to mąka, cukier puder, jajka, brzoskwinie z puszki, cytryny, mascarpone, dobrze schłodzona śmietanka i mąka ziemniaczana. Przygotowanie najlepiej zacząć od biszkoptów, podczas ich pieczenia możesz zająć się przygotowaniem masy i owoców, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. Mimo że nie jest to łatwy i szybki przepis, w ten sposób zdecydowanie ułatwisz sobie działania i skrócisz czas spędzony w kuchni. Domowy tort z brzoskwiniami możesz też przygotować w wersji kokosowej, używając śmietanki kokosowej zamiast tradycyjnej i cały biszkopt obsypując na koniec wiórkami kokosa. W sezonie wiosenno letnim możesz też wykorzystać świeże owoce zamiast tych z puszki. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pyszny tort z brzoskwiniami samodzielnie w swojej kuchni? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.
Alergeny w torcie z brzoskwiniami
Lista alergenów dla tortu z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu z brzoskwiniami
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.