Przepis na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Ciasto wyjmij z lodówki, na 10 minut przed przygotowaniem.

Pomidory suszone pokrój w paski.

Zetrzyj ser na tarce.

Rozwiń ciasto i ułóż na nim suszone pomidory, posyp startym parmezanem i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami podane na białym talerzu.
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
34.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
551 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście francuskim z suszonymi pomidorami

Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami to doskonała przekąska podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym produktem, nadaje się do faszerowania praktycznie wszystkim. Ciasto francuskie sprawdza się jako baza do farszu słodkiego oraz słonego. Przepis na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego żeby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, suszone pomidory, parmezan, oregano, bazylia, sól i pieprz.

Jak zrobić ciasto francuskie z suszonymi pomidorami? Ciasto wyjmij z lodówki, na 10 minut przed przygotowaniem. Pomidory suszone pokrój w paski. Zetrzyj ser na tarce. Rozwiń ciasto i ułóż na nim suszone pomidory, posyp startym parmezanem i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość. Po upieczeniu staje się chrupiące i złote. Ciasto francuskie zawiera gluten, jest więc nie wskazane dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Pomidory suszone są bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Mają bardzo wyrazisty, skoncentrowany smak pomidorów. Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu. Potas ma korzystny wpływ na pracę naszego serca, obniża także ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomidory są także dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z niewielu związków chemicznych zachowujących swoje właściwości po poddaniu obróbce cieplnej.

Podsumowując ciasto francuskie z suszonymi pomidorami z piekarnika jest świetną przekąską. Ciasto francuskie z piekarnika jest chrupiące i rozpływa się w ustach. Przekąski powinny być dobre i szybkie do przygotowania, tak aby można było zrobić ich więcej podczas spotkania jeśli akurat się skończą.

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
441.07 kcal
551.33 kcal
Białko
14.81 g
18.52 g
Fenyloalanina
0.67 mg
0.84 mg

Węglowodany w cieście francuskim z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
39.57 g
49.46 g
Węglowodany przyswajalne
35.49 g
44.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.08 g
5.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
26.11 g
32.64 g
Tłuszcze nasycone
9.93 g
12.41 g
Tłuszcze nienasycone
16.18 g
20.23 g
Tłuszcze jednonasycone
13.15 g
16.44 g
Tłuszcze wielonasycone
3.03 g
3.78 g
Cholesterol
13.60 mg
17.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
53.13 µg (mcg)
66.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
10.45 mg
13.07 mg
Witamina E
0.33 mg
0.42 mg
Retinol
40.20 µg (mcg)
50.25 µg (mcg)
Tiamina
0.36 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.43 mg
Niacyna
4.69 mg
5.86 mg
Foliany
61.13 µg (mcg)
76.42 µg (mcg)
Beta karoten
152.93 µg (mcg)
191.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
397.33 mg
496.67 mg
Potas
964.80 mg
1206.00 mg
Wapń
270.67 mg
338.33 mg
Fosfor
265.73 mg
332.17 mg
Magnez
69.07 mg
86.33 mg
Żelazo
3.95 mg
4.94 mg
Cynk
1.36 mg
1.70 mg
Miedź
0.44 mg
0.55 mg
Mangan
0.76 mg
0.95 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście francuskim z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Suszone pomidory
200 g
1 opakowanie
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób