Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami
- Ciasto francuskie (400 g)
- Suszone pomidory - 1 opakowanie (200 g)
- Ser parmezan (150 g)
Przepis na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami krok po kroku
Ciasto wyjmij z lodówki, na 10 minut przed przygotowaniem.
Pomidory suszone pokrój w paski.
Zetrzyj ser na tarce.
Rozwiń ciasto i ułóż na nim suszone pomidory, posyp startym parmezanem i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Gotowe ciasto francuskie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami to doskonała przekąska podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym produktem, nadaje się do faszerowania praktycznie wszystkim. Ciasto francuskie sprawdza się jako baza do farszu słodkiego oraz słonego. Przepis na ciasto francuskie z suszonymi pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego żeby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, suszone pomidory, parmezan, oregano, bazylia, sól i pieprz.
Jak zrobić ciasto francuskie z suszonymi pomidorami? Ciasto wyjmij z lodówki, na 10 minut przed przygotowaniem. Pomidory suszone pokrój w paski. Zetrzyj ser na tarce. Rozwiń ciasto i ułóż na nim suszone pomidory, posyp startym parmezanem i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość. Po upieczeniu staje się chrupiące i złote. Ciasto francuskie zawiera gluten, jest więc nie wskazane dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Pomidory suszone są bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Mają bardzo wyrazisty, skoncentrowany smak pomidorów. Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu. Potas ma korzystny wpływ na pracę naszego serca, obniża także ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomidory są także dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z niewielu związków chemicznych zachowujących swoje właściwości po poddaniu obróbce cieplnej.
Podsumowując ciasto francuskie z suszonymi pomidorami z piekarnika jest świetną przekąską. Ciasto francuskie z piekarnika jest chrupiące i rozpływa się w ustach. Przekąski powinny być dobre i szybkie do przygotowania, tak aby można było zrobić ich więcej podczas spotkania jeśli akurat się skończą.
Alergeny w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami jest kaloryczną przekąską. Ciasto zawiera sporą ilość tłuszczu co bezpośrednio przekłada się na kaloryczność całego dania. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny spożywać ciasto drożdżowe, które jest znacznie mniej kaloryczne.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.