Ciasto drożdżowe z makiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (250 g)
- Cukier - 1 szklanka i 5 płaskich łyżek stołowych (250 g)
- Mak niebieski (300 g)
- Orzechy włoskie (130 g)
- Rodzynki (120 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (80 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z makiem krok po kroku
W misce rozprowadź drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstaw na 15 minut.
Roztop 100 g masła w mikrofali.
Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, jajka, masło i wyrób gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut.
Zmiel mak 3-krotnie.
Posiekaj orzechy i rodzynki.
Ubij białka jaj ze 130 g cukru na sztywną pianę.
Mak i bakalie wymieszaj z białkami.
Ciasto drożdżowe umieść w prostokątnej foremce.
Na wierzch ciasta wyłóż masę makową.
Z ciepłego masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, wyłóż na mak.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z makiem
Ciasto drożdżowe z makiem to prosty przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto drożdżowe z makiem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, drożdże, mak niebieski, orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, masło, białka jaj.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z makiem? W misce rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, odstaw na 15 minut. Roztop mało w mikrofali. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, jajka, masło i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut. Zmiel mak 3-krotnie. Posiekaj orzechy i rodzynki. Ubij białka jaj z cukrem na sztywną pianę. Mak i bakalie wymieszaj z białkami. Ciasto drożdżowe umieść w prostokątnej foremce. Na wierzch ciasta wyłóż masę makową. Z ciepłego masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę. Wyłóż ją na mak. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe podane z gorącym kakao lub herbatą z miodem.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych rodzajów ciasta. Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B. Witaminy te odpowiedzialne są między innymi za metabolizm w naszych komórkach. Witaminy z grupy B biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych krwi. Niedobory witaminy B są bardzo niekorzystne dla naszego organizmu. Powinniśmy więc dbać o ich odpowiednią podaż w naszej diecie.
Podsumowując placek z kruszonką i makiem to doskonały pomysł na alternatywne wykonanie tradycyjnego makowca. Placek jest dużo mniej pracochłonny, ale równie pyszny. Ciasto drożdżowe z makiem najlepsze jest na świeżo, dlatego najlepiej przygotować taką porcję, którą zjemy tego samego dnia.
Alergeny w cieście drożdżowym z makiem
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z makiem
Ciasto drożdżowe z makiem jest wyrobem dość kalorycznym. Ciasto zawiera sporą ilość cukru, który powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Ciast nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.