Ciasto drożdżowe z borówką
- Mleko 3,2% - ciepłe (500 ml)
- Masło - 200 g rozpuszczone + 100 g zimnego (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1000 g + 150 g (1150 g)
- Drożdże suche (14 g)
- Cukier - 200 g + 100 g (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Borówka amerykańska (500 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z borówką krok po kroku
Do dużej miski przesiej 1 kg mąki. Dodaj drożdże, 200 g cukru, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło.
Wyrabiaj z pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsyp resztę cukru i mąki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami.
Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i jeszcze chwilę wyrabiaj dłońmi.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Borówki umyj i osusz.
Wyrównaj ciasto, posyp borówkami i pokruszoną w palcach kruszonką.
Zostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z borówką
Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na imprezę, na niedzielę i nie tylko na wakacje.
Przepis na ciasto drożdżowe z borówką jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebne będą: suszone drożdże, mąka, jajka, mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Konieczna będzie również borówka amerykańska. Na początku wymieszaj w misce przesianą przez sitko mąkę z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Teraz wyrabiaj ciasto. Do tego możesz użyć robota kuchennego ze specjalną nakładką do wyrabiania ciasta lub własnych dłoni.
Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj cukier, mąkę i zimne masło. Zagnieć kruszonkę palcami. Przygotuj również owoce. Dokładnie je umyj i osusz.
Gotowe ciasto jeszcze chwilę zagnieć i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto wyłóż owoce i posyp całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostaw jeszcze na 30 minut, po czym piecz 40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy by powstało, to dobre ciasto.
Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 złotych za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe z borówką pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.
Alergeny w cieście drożdżowym z borówką
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z borówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z borówką
Przygotowując domowe ciasto samodzielnie, można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.