Przepis na ciasto drożdżowe z borówką krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 30x38

Do dużej miski przesiej 1 kg mąki. Dodaj drożdże, 200 g cukru, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło.

Wyrabiaj z pomocą robota kuchennego lub ręcznie.

Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do drugiej miski wsyp resztę cukru i mąki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami.

Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i jeszcze chwilę wyrabiaj dłońmi.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Borówki umyj i osusz.

Wyrównaj ciasto, posyp borówkami i pokruszoną w palcach kruszonką.

Zostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Często zadawane pytania

Ciasto drożdżowe z borówkami pokrojone w kawałki i pokazane z góry
Ciasto drożdżowe z borówkami
Koszt przygotowania dania
44.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto drożdżowe z borówką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym z borówką

Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na imprezę, na niedzielę i nie tylko na wakacje.

Przepis na ciasto drożdżowe z borówką jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebne będą: suszone drożdże, mąka, jajka, mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Konieczna będzie również borówka amerykańska. Na początku wymieszaj w misce przesianą przez sitko mąkę z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Teraz wyrabiaj ciasto. Do tego możesz użyć robota kuchennego ze specjalną nakładką do wyrabiania ciasta lub własnych dłoni.

Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj cukier, mąkę i zimne masło. Zagnieć kruszonkę palcami. Przygotuj również owoce. Dokładnie je umyj i osusz.

Gotowe ciasto jeszcze chwilę zagnieć i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto wyłóż owoce i posyp całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostaw jeszcze na 30 minut, po czym piecz 40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy by powstało, to dobre ciasto.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 złotych za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe z borówką pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z borówką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
283.13 kcal
113.25 kcal
Białko
7.34 g
2.93 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z borówką

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
41.92 g
16.77 g
Węglowodany przyswajalne
41.40 g
16.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
10.08 g
4.03 g
Tłuszcze nasycone
6.85 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.23 g
1.29 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z borówką

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.80 mg
1.12 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
71.16 µg (mcg)
28.46 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z borówką

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
19.48 mg
7.79 mg
Potas
103.56 mg
41.42 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
35.48 mg
14.19 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
86.14 mg
34.46 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
18.07 mg
7.23 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.32 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.64 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z borówką 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z borówką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z borówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z borówką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
ciepłe
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
300 g
200 g rozpuszczone + 100 g zimnego
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
1150 g
1000 g + 150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 1150 g
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Cukier
300 g
200 g + 100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
55.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z borówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób