Ciasto drożdżowe z borówką

Opublikowano: 08.02.2022 r., 20:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z borówkami pokrojone w kawałki i pokazane z góry
Ciasto drożdżowe z borówkami
Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na imprezę, na niedzielę i nie tylko na wakacje.
Przygotowanie 150 min
Pieczenie 40 min
113 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Mleko 3,2% ciepłe (500 ml)
  • Masło 200 g rozpuszczone + 100 g zimnego (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 1000 g + 150 g (1150 g)
  • Drożdże suche (14 g)
  • Cukier 200 g + 100 g (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Borówka amerykańska (500 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 30x38

Przepis na ciasto drożdżowe z borówką krok po kroku

Do dużej miski przesiej 1 kg mąki. Dodaj drożdże, 200 g cukru, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj jajka, mleko i rozpuszczone masło.

Wyrabiaj z pomocą robota kuchennego lub ręcznie.

Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do drugiej miski wsyp resztę cukru i mąki. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć palcami.

Gdy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią i jeszcze chwilę wyrabiaj dłońmi.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Borówki umyj i osusz.

Wyrównaj ciasto, posyp borówkami i pokruszoną w palcach kruszonką.

Zostaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z borówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z borówką

Ciasto drożdżowe z borówką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na imprezę, na niedzielę i nie tylko na wakacje.

Przepis na ciasto drożdżowe z borówką jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do jego przygotowania potrzebne będą: suszone drożdże, mąka, jajka, mleko, masło, cukier i cukier waniliowy. Konieczna będzie również borówka amerykańska. Na początku wymieszaj w misce przesianą przez sitko mąkę z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Teraz wyrabiaj ciasto. Do tego możesz użyć robota kuchennego ze specjalną nakładką do wyrabiania ciasta lub własnych dłoni.

Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj cukier, mąkę i zimne masło. Zagnieć kruszonkę palcami. Przygotuj również owoce. Dokładnie je umyj i osusz.

Gotowe ciasto jeszcze chwilę zagnieć i rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto wyłóż owoce i posyp całość kruszonką. Tak przygotowane ciasto zostaw jeszcze na 30 minut, po czym piecz 40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy by powstało, to dobre ciasto.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 złotych za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe z borówką pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Alergeny w cieście drożdżowym z borówką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z borówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z borówką

na 100g gotowej potrawy

Przygotowując domowe ciasto samodzielnie, można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
283.13
113.25
Białko (g)
7.34
2.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
41.92
16.77
Węglowodany przyswajalne (g)
41.40
16.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
10.08
4.03
Tłuszcze nasycone (g)
6.85
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
1.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.17
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.10
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
1.12
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.16
28.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
19.48
7.79
Potas (mg)
103.56
41.42
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.48
14.19
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
86.14
34.46
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.07
7.23
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
0.93
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.26
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z borówką 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z borówką

Koszt składników
55.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
300 g
200 g rozpuszczone + 100 g zimnego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
1150 g
1000 g + 150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 1150 g
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Cukier
300 g
200 g + 100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Borówka amerykańska
500 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 500 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
55.20