Ciastka z kleiku ryżowego
- Kleik ryżowy - 1 opakowanie (180 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Erytrol - pół szklanki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Wiórki kokosowe - 4 łyżki (40 g)
- Rodzynki - 5 łyżek (50 g)
- Czekolada gorzka - pół tabliczki (50 g)
Przepis na ciastka z kleiku ryżowego krok po kroku
Masło oraz erytrol ubij na puszystą masę
Wbij po kolei jajka i nadal miksuj masę
Wsyp kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, rodzynki oraz wlej aromat waniliowy
Wszystkie składniki miksuj, aż powstanie gładka konsystencja
Z przygotowanego ciasta uformuj niewielkie kulki
Wyłóż ciasteczka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w sporych odległościach od siebie
Włóż ciastka do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, piecz do zrumienienia 20-25 min
Smacznego!
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka z mąki kokosowej
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasto z mąki kukurydzianej
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat ciastek z kleiku ryżowego
Kiedy mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, nie musimy od razu biec do sklepu lub poświęcać na pieczenie pół dnia. Wystarczy kilka minut, aby móc się zajadać pysznymi i zdrowymi ciasteczkami domowej roboty. Jest to świetny pomysł na szybką przekąskę, gdy nagle zjawią się niezapowiedziani goście.
Kto jeszcze pamięta ciasteczka z kleiku ryżowego? Są to ciasteczka znane od pokoleń, jednak przepis na te pyszności został nieco zapomniany. Piekły je nasze babcie najczęściej w okresie świątecznym. Ich zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko, a przepis jest na tyle prosty, że każdy sobie poradzi z przygotowaniem. Są to jedne z najlepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić w ostatnim czasie.
Może warto odtworzyć ten przepis?
Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić ciastka z kleiku ryżowego. Jest to sprawdzony przepis, który krąży w mojej rodzinie od wielu lat. Ja go nieco zmodyfikowałam, żeby był jeszcze zdrowszy. Ciasteczka są idealną przekąską dla dzieci i dorosłych. Można je spakować do szkolnego lunchboxa lub zabrać w podróż. Dzięki zawartości kleiku ryżowego możemy je podawać dzieciom już na początku rozszerzania diety.
Ciasteczka są pyszne, chrupiące i co najważniejsze — bezglutenowe. Co za tym idzie, osoby chorujące na celiakię mogą bez obaw się nimi zajadać.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba ten pomysł.
Wystarczy wymieszać za pomocą miksera wszystkie składniki, zagnieść ciasto i uformować kuleczki. Prawda, że proste?
W oryginale nadziewane są dżemem. Do przygotowania ciasteczek warto wykorzystać dżem truskawkowy lub wiśniowy. Polecam wybierać dżemy o obniżonej zawartości cukru, ponieważ ciasteczka same w sobie są słodkie. Jeśli chcemy przygotować ciasteczka dla starszych dzieci, zamiast dżemu możemy wykorzystać pokruszoną czekoladę. Dodatki możemy wykorzystać dowolne, według uznania i upodobań smakowych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. W poniższym przepisie wykorzystałam wiórki kokosowe, gorzką czekoladę oraz rodzynki. Natomiast ciasteczka równie pysznie smakują z orzechami, migdałami czy śliwkami suszonymi.
Zachęcam do wypróbowania, ponieważ są przepyszne.
Alergeny w ciastkach z kleiku ryżowego
Lista alergenów dla Ciastek z kleiku ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciastek z kleiku ryżowego
Szybkie, bezglutenowe ciasteczka
Energia i białka
(18g)
Węglowodany
(18g)
Tłuszcze
(18g)
Witaminy
(18g)
Składniki mineralne
(18g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.