Ciasteczka owsiane z żurawiną
- Płatki owsiane - 1 szklanka (250 g)
- Suszona żurawina - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną krok po kroku
Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki.
Posiekaną żurawinę wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem.
Dodaj masło z cukrem do pozostałej masy i dokładnie wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki i uformuj ciasteczka.
Przełóż ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ciasteczek owsianych z żurawiną
Ciasteczka owsiane z żurawiną to świetny pomysł na przekąskę dla dorosłych i dzieci.
Nie dosyć, że są ciasteczka z płatkami owsianymi są bardzo dobre to jeszcze zdrowe i szybkie w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie to znajdziesz je w każdym sklepie nawet tym małym osiedlowym.
Wystarczy, że połączysz je wszystkie i upieczesz w piekarniku nie dłużej niż 20 minut, wtedy płatki owsiane staną się gorzkie.
Dokładnie jak zrobić ciasteczka owsiane z żurawiną opisuję nieco niżej.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód. Jeśli chcesz możesz przygotować ciasteczka całkowicie bez cukru i miodu.
Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, lub dietetyczny deser do świeżo mielonej kawy lub aromatycznej ciepłej herbaty.
Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną jest błyskawiczny, a możesz wykonać go z większej ilości składników. Po upieczeniu wystarczy, że przełożysz do słoika lub papierowej torby i możesz przechować na później.
Do wykonania ciastek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Działa jak szczotka, która czyści nasze jelita. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety lub wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem ciasteczek dostarcza nam wielu cennych składników do naszego organizmu. Dodatkowo warto przygotowywać domowe wersje słodyczy, deserów czy ciastek. Wtedy mamy pewność co znalazło się w środku i wiemy, że nie przesadzono z ilością zbędnego cukru lub barwników.
Zobacz poniżej jak zrobić fit ciasteczka z płatków owsianych z żurawiną i przygotuj dietetyczne przekąski, smacznego!
Alergeny w ciasteczkach owsianych z żurawiną
Lista alergenów dla ciasteczek owsianych z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek owsianych z żurawiną
Domowe ciastka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa kupnych ciastek z dużą ilością cukru.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.