Chupe de camarones

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chupe de Camarones podane w miseczce. Obok niej znajdują się metalowe sztućce.
Chupe de Camarones
Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Pyszna i aromatyczna zupa z krewetkami jest sycąca. Podać ją możesz na obiad lub kolację.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
309 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Krewetki (700 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 2 małe sztuki (300 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Groszek zielony mrożony (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (50 g)
  • Kukurydza (kolba) (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na chupe de camarones krok po kroku

Z krewetek zdejmij pancerze, usuń głowy i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek.

Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli, dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut.

Dodaj mąkę i przecier pomidorowy oraz kurkumę i wymieszaj.

Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek, gotuj 20 minut.

Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki.

Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 20 minut.

Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut.

Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na chupe de camarones
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat chupe de camarones

Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je na bazie krewetek i ostrej pasty z papryczek chili, która nie jest dostępna do kupienia w Polsce. Zastąp ją dodając świeżą papryczkę chilli. Aromatyczna zupa krewetkowa z dodatkiem warzyw jest bardzo sycąca i pyszna. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki świeże lub mrożone, kukurydza kolba, papryka czerwona, papryczka chilli, kurkuma, masło, cebula, zielony groszek, ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, oregano, mąka pszenna.

Jak zrobić chupe de camarones? Jeśli używasz świeżych krewetek zdejmij z nich pancerze i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut. Dodaj mąkę i przecier pomidorowy i wymieszaj. Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek. Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut. Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty. Podawaj w głębokich talerzach.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując tradycyjna peruwiańska zupa jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast krewetek świeżych możesz użyć mrożonych jednak nie przygotujesz na ich bazie wywaru, gdyż są one przeważnie gotowane przed zamrożeniem. Dodaj je w całości do zupy i obierz z pancerzy podczas jedzenia.

Alergeny w chupe de camarones

Lista alergenów dla chupe de camarones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze chupe de camarones

na 100g gotowej potrawy

Chupe de camarones to danie pełne składników mineralnych. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego, jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera stosunkowo mało kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
95.32
309.80
Białko (g)
7.80
25.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
10.49
34.09
Węglowodany przyswajalne (g)
8.93
29.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
5.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
2.91
9.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
8.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.07
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.15
153.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
50.60
164.44
Potas (mg)
242.69
788.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.26
85.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.86
324.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.09
78.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chupe de camarones 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chupe de camarones

Koszt składników
126.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
700 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
85.56
Za 700 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Kukurydza (kolba)
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
126.50