Przepis na chupe de camarones krok po kroku
- Krewetki 700 g
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Papryka czerwona 300 g 2 małe sztuki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Groszek zielony mrożony 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Przecier pomidorowy z solą 50 g
- Kukurydza (kolba) 400 g
- Mąka pszenna typ 500 40 g
Z krewetek zdejmij pancerze, usuń głowy i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem.
Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek.
Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli, dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut.
Dodaj mąkę i przecier pomidorowy oraz kurkumę i wymieszaj.
Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek, gotuj 20 minut.
Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki.
Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 20 minut.
Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut.
Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Krewetki
-
Tempura
-
Makaron z krewetkami
-
Sałatka z krewetkami
-
Krewetki z czosnkiem
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Zupa tom yum
-
Krewetki z grilla
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa krewetkowa
-
Paella z owocami morza
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Bouillabaisse
-
Krewetki z patelni
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Curry z krewetkami
-
Danie z krewetkami

(liczba kalorii)
Chupe de camarones - cechy przepisu
Więcej o chupe de camarones
Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je na bazie krewetek i ostrej pasty z papryczek chili, która nie jest dostępna do kupienia w Polsce. Zastąp ją dodając świeżą papryczkę chilli. Aromatyczna zupa krewetkowa z dodatkiem warzyw jest bardzo sycąca i pyszna. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki świeże lub mrożone, kukurydza kolba, papryka czerwona, papryczka chilli, kurkuma, masło, cebula, zielony groszek, ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, oregano, mąka pszenna.
Jak zrobić chupe de camarones? Jeśli używasz świeżych krewetek zdejmij z nich pancerze i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut. Dodaj mąkę i przecier pomidorowy i wymieszaj. Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek. Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut. Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty. Podawaj w głębokich talerzach.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując tradycyjna peruwiańska zupa jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast krewetek świeżych możesz użyć mrożonych jednak nie przygotujesz na ich bazie wywaru, gdyż są one przeważnie gotowane przed zamrożeniem. Dodaj je w całości do zupy i obierz z pancerzy podczas jedzenia.
Wartości odżywcze chupe de camarones
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w chupe de camarones
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na chupe de camarones
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chupe de camarones
Lista alergenów dla chupe de camarones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500