Przepis na chupe de camarones krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Z krewetek zdejmij pancerze, usuń głowy i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem.

Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek.

Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli, dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut.

Dodaj mąkę i przecier pomidorowy oraz kurkumę i wymieszaj.

Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek, gotuj 20 minut.

Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki.

Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 20 minut.

Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut.

Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty.

Podawaj w głębokich talerzach.

Chupe de Camarones podane w miseczce. Obok niej znajdują się metalowe sztućce.
Chupe de Camarones
Koszt przygotowania dania
106.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Chupe de camarones - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chupe de camarones

Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je na bazie krewetek i ostrej pasty z papryczek chili, która nie jest dostępna do kupienia w Polsce. Zastąp ją dodając świeżą papryczkę chilli. Aromatyczna zupa krewetkowa z dodatkiem warzyw jest bardzo sycąca i pyszna. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki świeże lub mrożone, kukurydza kolba, papryka czerwona, papryczka chilli, kurkuma, masło, cebula, zielony groszek, ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, oregano, mąka pszenna.

Jak zrobić chupe de camarones? Jeśli używasz świeżych krewetek zdejmij z nich pancerze i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut. Dodaj mąkę i przecier pomidorowy i wymieszaj. Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek. Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut. Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty. Podawaj w głębokich talerzach.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując tradycyjna peruwiańska zupa jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast krewetek świeżych możesz użyć mrożonych jednak nie przygotujesz na ich bazie wywaru, gdyż są one przeważnie gotowane przed zamrożeniem. Dodaj je w całości do zupy i obierz z pancerzy podczas jedzenia.

Wartości odżywcze chupe de camarones

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
95.32 kcal
309.80 kcal
Białko
7.80 g
25.36 g

Węglowodany w chupe de camarones

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
10.49 g
34.09 g
Węglowodany przyswajalne
8.93 g
29.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
5.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
2.91 g
9.47 g
Tłuszcze nasycone
2.69 g
8.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
0.71 g
Tłuszcze jednonasycone
0.07 g
0.23 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.49 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
47.15 mg
153.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chupe de camarones

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
50.60 mg
164.44 mg
Potas
242.69 mg
788.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
26.26 mg
85.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
99.86 mg
324.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
24.09 mg
78.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
2.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
2.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chupe de camarones 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chupe de camarones

Lista alergenów dla chupe de camarones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chupe de camarones

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
700 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
85.56
Za 700 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Kukurydza (kolba)
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
126.50
Jak oceniasz przepis na chupe de camarones
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób