Przepis na zupę tom yum krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos rybny, pasta tom yum
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Pieczarki umyj, usuń pozostałości zabrudzeń i pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

Podsmaż pieczarki z każdej strony.

Do garnka wlej bulion warzywny lub wodę. Dodaj pastę tom yum, pomidory krojone, mleko kokosowe, papryczkę chili oraz pieczarki.

Zupę zagotuj.

Dodaj oczyszczone krewetki gotuj 1 minutę.

Dodaj sok z cytryny i pół łyżeczki sosu rybnego. Ewentualnie dosól do smaku.

Podawaj ze szczypiorkiem i kolendrą.

Zupa tom yum podana w czarnej misce, obok pałeczki i miseczka z przyprawą, na jasnym drewnianym blacie.
Zupa tom yum
Koszt przygotowania dania
77.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
127 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
35

Zupa tom yum - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie tom yum

Tajska zupa tom yum to pyszna zupa, która jest kremowa, lekka i orzeźwiająca. Mimo tego, że jest pikantna sprawdzi się nawet w letnie dni.

Zupa tom yum może być wykonana w paru wersjach. Oryginalna zupa tajska przygotowana jest z kurczakiem, jednak tradycja została zmodyfikowana i znana jest również wersja z krewetkami oraz wege. Zupy wykonana jest z pastą tom yum, od której wzięła się jej nazwa. Składa się ona z galangalu, trawy cytrynowej, sosu rybnego, papryki chili, szalotki, czosnku i soku z limonki. Pasta w smaku jest ostro kwaśna. Zupa wykonana jest z mlekiem kokosowym i pomidorami. Mleko kokosowe łagodzi kwaśny smak pasty a pomidory łagodzą smak pikantny pasty. Dzięki temu smak zupy jest idealnie wywarzony i skomponowany.

Przepis na zupę tom yum jest łatwy i szybki w wykonaniu. Pastę tom yum możemy wykonać samodzielnie w domu jeśli posiadamy wszystkie potrzebne składniki. Jednak gdy zupa ma być szybkim daniem, warto użyć gotowej, dobrej jakości pasty. Warto zwrócić uwagę aby skład był jak najkrótszy i zawierał jak najmniej składników dodatkowych. Aby zmniejszyć kaloryczność zupy, dodaj do niej odtłuszczone mleczko kokosowe. Żeby zupa była bardziej orientalna użyj soku z limonki zamiast soku z cytryny. Jeśli nie lub świeżej kolendry zamień ją na natkę pietruszki. Zupę tom yum możesz wykonać z kurczakiem zamiast krewetkami ale również pyszną wersją jest zupa wege. Do jej przygotowania będą potrzebne grzyby aby nadać jej smaku umami, a źródłem białka może być tofu. Przygotowując wegetariańskie tom yum szukaj raczej pasty tom kha, która nie zawiera sosu rybnego.

Zupa tom yum to pyszna propozycja dania pochodzącego z kuchni tajskiej. Podana z miseczką ryżu będzie fajną propozycją na obiad a bez dodatku ryżu może być podana na lunch, kolację lub jako przystawka.

Wartości odżywcze zupy tom yum

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kalorie)
32.26 kcal
127.42 kcal
Białko
3.31 g
13.09 g

Węglowodany w zupie tom yum

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany
2.59 g
10.22 g
Węglowodany przyswajalne
2.35 g
9.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz
1.13 g
4.47 g
Tłuszcze nasycone
0.30 g
1.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.83 g
3.29 g
Tłuszcze jednonasycone
0.57 g
2.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
1.03 g
Cholesterol
20.72 mg
81.85 mg

Witaminy w przepisie na zupę tom yum

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A
10.99 µg (mcg)
43.43 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.40 mg
5.53 mg
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
1.43 µg (mcg)
5.65 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.29 mg
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
2.33 mg
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
3.49 µg (mcg)
13.78 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
93.86 µg (mcg)
370.76 µg (mcg)
Brak danych dla: krewetki, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę tom yum

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód
224.35 mg
886.19 mg
Potas
109.63 mg
433.03 mg
Wapń
18.53 mg
73.20 mg
Fosfor
53.56 mg
211.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.16 mg
32.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
0.98 mg
Cynk
0.29 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tom yum 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie tom yum

Lista alergenów dla zupy tom yum przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny
    • pasta tom yum

Cena przygotowania zupy tom yum

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Pomidory w puszce
80 g
1/3 szklanki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 80 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Szczypiorek
3 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 3 g
Kolendra świeża
5 g
1 gałązka
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 5
27.50
Za 5 g
Papryczka chili czerwona świeża
1 g
1/4 papryczki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
126.80
Jak oceniasz przepis na zupę tom yum
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób