Przepis na tempurę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, sos sojowy
To będzie niezbędne
kuchenka, wok

W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej 250 ml bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pokrój w słupki cukinię.

Krewetki obierz z pancerza.

Pokrój kurczaka w cienkie paski.

Kurczaka dopraw solą.

W woku rozgrzej olej rzepakowy.

Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście.

Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty.

Podawaj z sosem sojowym.

Tempura podana na czarnej deseczce. W oddali stoi miseczka z czerwonym sosem, w którym zanurzona jest tempura.
Tempura
Koszt przygotowania dania
71.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1337 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Tempura - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tempurze

Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć je w głęboki oleju. Tempura pochodzi z Portugalii, skąd przywędrowała do Japonii. Tamtejszemu ludowi tak zasmakowało owe danie, że wypracowali sposób jego przygotowania do perfekcji. Dlatego też tempura kojarzy nam się z Japonią, a nie z Portugalią. Przepis na tempurę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Jak zrobić tempurę? Potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka kukurydziana, papryka czerwona, cukinia, pierś kurczaka, krewetki, sól, olej rzepakowy, sos sojowy.

Jak przygotować tempurę? W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Nie przejmuj się, jeśli powstaną grudki. Sekretem tempury jest jej temperatura, która powinna być możliwie jak najniższa. Na czas krojenia pozostałych składników możesz przechowywać ją w lodówce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w słupki cukinię. Krewetki obierz z pancerza. Pokrój kurczaka w cienkie paski. Kurczaka dopraw solą. W woku lub garnku rozgrzej olej rzepakowy. Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście. Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty. Podawaj z sosem sojowym.

Mięso z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz enzymów. Krewetki są bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3 oraz jodu i selenu. Jod i selen są niezbędne do prawidłowej pracy naszej tarczycy, która odpowiada między innymi za metabolizm naszego organizmu.

Podsumowując ciasto tempura wykorzystać można do przygotowania wielu różnych produktów spożywczych. Panierka do krewetek i mięsa powinna być nieco bardziej gęsta niż do warzyw. Możesz pokusić się także o przygotowanie owoców w tempurze. Podaj je z dodatkiem cukru pudru lub sosu czekoladowego.

Wartości odżywcze tempury

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
382.08 kcal
1337.28 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
33.08 g
115.79 g
Tłuszcze nasycone
2.71 g
9.47 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
30.24 g
105.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
21.41 g
74.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.82 g
30.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tempury 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tempurze

Lista alergenów dla tempury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania tempury

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka kukurydziana
250 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
86.50
Jak oceniasz przepis na tempurę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób