Tempura

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tempura podana na czarnej deseczce. W oddali stoi miseczka z czerwonym sosem, w którym zanurzona jest tempura.
Tempura
Tempura to tradycyjne japońskie danie. Do jego przygotowania można użyć praktycznie wszystkich składników takich jak warzywa, ryby czy mięso. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Czas smażenia 20 min
1337 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mąka kukurydziana (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Krewetki (300 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 małe sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na tempurę krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej 250 ml bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pokrój w słupki cukinię.

Krewetki obierz z pancerza.

Pokrój kurczaka w cienkie paski.

Kurczaka dopraw solą.

W woku rozgrzej olej rzepakowy.

Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście.

Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty.

Podawaj z sosem sojowym.

Jak oceniasz przepis na tempurę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat tempury

Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć je w głęboki oleju. Tempura pochodzi z Portugalii, skąd przywędrowała do Japonii. Tamtejszemu ludowi tak zasmakowało owe danie, że wypracowali sposób jego przygotowania do perfekcji. Dlatego też tempura kojarzy nam się z Japonią, a nie z Portugalią. Przepis na tempurę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Jak zrobić tempurę? Potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, mąka kukurydziana, papryka czerwona, cukinia, pierś kurczaka, krewetki, sól, olej rzepakowy, sos sojowy.

Jak przygotować tempurę? W misce umieść mąkę pszenną i kukurydzianą, wlej do niej bardzo zimnej wody i wymieszaj dokładnie. Nie przejmuj się, jeśli powstaną grudki. Sekretem tempury jest jej temperatura, która powinna być możliwie jak najniższa. Na czas krojenia pozostałych składników możesz przechowywać ją w lodówce. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój w słupki cukinię. Krewetki obierz z pancerza. Pokrój kurczaka w cienkie paski. Kurczaka dopraw solą. W woku lub garnku rozgrzej olej rzepakowy. Maczaj kawałki warzyw i mięso w cieście. Pojedynczo smaż produkty, aż będą złote. Potrwa to około 2-3 minuty. Podawaj z sosem sojowym.

Mięso z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Jest niezbędne do produkcji hormonów oraz enzymów. Krewetki są bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3 oraz jodu i selenu. Jod i selen są niezbędne do prawidłowej pracy naszej tarczycy, która odpowiada między innymi za metabolizm naszego organizmu.

Podsumowując ciasto tempura wykorzystać można do przygotowania wielu różnych produktów spożywczych. Panierka do krewetek i mięsa powinna być nieco bardziej gęsta niż do warzyw. Możesz pokusić się także o przygotowanie owoców w tempurze. Podaj je z dodatkiem cukru pudru lub sosu czekoladowego.

Alergeny w tempurze

Lista alergenów dla tempury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze tempury

na 100g gotowej potrawy

Tempura to bardzo zdrowe danie. W zależności od składników jakie wybierzesz danie będzie zawierało dużo białka zwierzęcego, roślinnego lub dużą ilość błonnika, jeśli usmażysz warzywa. Smażenie na głęboki oleju jest zdrowsze niż tradycyjne smażenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
382.08
1337.28
Białko (g)
7.51
26.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
13.57
47.48
Węglowodany przyswajalne (g)
12.82
44.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.06
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka czerwona.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.16
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka czerwona.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.19
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka czerwona.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka czerwona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
33.08
115.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
9.96
Tłuszcze nienasycone (g)
30.24
105.83
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.41
74.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.82
30.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.35
95.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
20.56
71.98
Potas (mg)
162.18
567.62
Wapń (mg)
11.50
40.25
Żelazo (mg)
1.02
3.57
Szacunkowy indeks glikemiczny tempury 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tempury

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka kukurydziana
250 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
86.50