Krewetki w panierce

Opublikowano: 25.07.2022 r., 11:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki w panierce ułożone na drewnianym blacie.
Krewetki w panierce
Krewetki w panierce to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Krewetki podać można z dodatkiem sosu na bazie majonezu i sosu pikantnego chilli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Czas smażenia 20 min
863 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Panierka panko (100 g)
  • Majonez (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krewetki w panierce krok po kroku

Krewetki oczyść dokładnie.

Dopraw je solą i pieprzem.

Jajko roztrzep widelcem w misce.

Zamocz krewetki w jajku.

Następnie obtocz je w mące ziemniaczanej.

Ponownie zanurz w jajku i panieruj w panko.

Rozgrzej olej w garnku do temperatury około 180 st. C.

Smaż krewetki przez 4-5 minut.

W misce wymieszaj sos chilli i majonez.

Krewetki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na krewetki w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat krewetek w panierce

Krewetki w panierce to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Smażone na głęboki tłuszczu krewetki są chrupiące i idealnie sprawdzą się podane z sosem. Przepis na krewetki w panierce jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki, jajko, mąka ziemniaczana, panierka panko, sól, pieprz, sos chilli, majonez.

Jak zrobić krewetki w panierce? Krewetki oczyść dokładnie. Dopraw je solą i pieprzem. Jajko roztrzep widelcem w misce. Zamocz krewetki w jajku. Następnie obtocz je w mące ziemniaczanej. Ponownie zanurz w jajku i panieruj w panko. Rozgrzej olej w garnku do temperatury około 180 stopni. Smaż krewetki przez 4-5 minut. W misce wymieszaj sos chilli i majonez. Krewetki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Niedobry wapnia prowadzą do powstania osteoporozy i krzywicy.

Podsumowując najlepsze smażone krewetki to pyszne owoce morza podane w chrupiącej panierce. Podać je można jako przekąskę lub jako dodatek do sałatki ze świeżymi warzywami. Panierowane krewetki zawierają sporą ilość kalorii. Krewetki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Szybkie smażenie na głębokim tłuszczu sprawdza się do przygotowywania mięsa i warzyw podczas imprez ze znajomymi.

Alergeny w krewetkach w panierce

Lista alergenów dla krewetek w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • panierka panko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na krewetki w panierce nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze krewetek w panierce

na 100g gotowej potrawy

Krewetki w panierce to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają duże ilości składników mineralnych i witamin. Krewetki zawierają dużą ilość cholesterolu i nie powinno się ich spożywać w dużych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
230.37
863.88
Białko (g)
14.74
55.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
15.12
56.70
Węglowodany przyswajalne (g)
14.14
53.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
12.21
45.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.77
10.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.44
35.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
10.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.52
24.44
Cholesterol (mg)
144.11
540.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
266.67
1000.02
Potas (mg)
253.13
949.24
Wapń (mg)
71.20
266.99
Fosfor (mg)
176.82
663.06
Magnez (mg)
30.22
113.34
Żelazo (mg)
1.28
4.80
Cynk (mg)
1.14
4.27
Miedź (mg)
0.27
1.00
Mangan (mg)
0.16
0.59
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w panierce 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek w panierce

Koszt składników
96.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Panierka panko
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
96.00