Chupe de camarones
- Krewetki (700 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Groszek zielony mrożony (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (50 g)
- Kukurydza (kolba) (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
Przepis na chupe de camarones krok po kroku
Z krewetek zdejmij pancerze, usuń głowy i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem.
Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek.
Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli, dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut.
Dodaj mąkę i przecier pomidorowy oraz kurkumę i wymieszaj.
Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek, gotuj 20 minut.
Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki.
Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 20 minut.
Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut.
Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Krewetki
-
Tempura
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Sałatka z krewetkami
-
Krewetki z czosnkiem
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Risotto z krewetkami
-
Zupa tom yum
-
Krewetki z grilla
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa krewetkowa
-
Scampi
-
Nasi goreng
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Krewetki w panierce
-
Danie z krewetkami
Więcej informacji na temat chupe de camarones
Chupe de Camarones to tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je na bazie krewetek i ostrej pasty z papryczek chili, która nie jest dostępna do kupienia w Polsce. Zastąp ją dodając świeżą papryczkę chilli. Aromatyczna zupa krewetkowa z dodatkiem warzyw jest bardzo sycąca i pyszna. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki świeże lub mrożone, kukurydza kolba, papryka czerwona, papryczka chilli, kurkuma, masło, cebula, zielony groszek, ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, oregano, mąka pszenna.
Jak zrobić chupe de camarones? Jeśli używasz świeżych krewetek zdejmij z nich pancerze i umieść w garnku, zalej wodą dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Cebulę posiekaj drobno wraz z czosnkiem. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Dodaj na patelnię i podduś przez 5 minut. Dodaj mąkę i przecier pomidorowy i wymieszaj. Wlej 500 ml wody i bulion z krewetek. Kukurydzę pokrój w 3 cm kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Na patelnię dodaj groszek, ziemniaki i kukurydzę, duś 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw oregano i solą i gotuj 10 minut. Wlej śmietanę i gotuj przez 2 minuty. Podawaj w głębokich talerzach.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując tradycyjna peruwiańska zupa jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zamiast krewetek świeżych możesz użyć mrożonych jednak nie przygotujesz na ich bazie wywaru, gdyż są one przeważnie gotowane przed zamrożeniem. Dodaj je w całości do zupy i obierz z pancerzy podczas jedzenia.
Alergeny w chupe de camarones
Lista alergenów dla chupe de camarones przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze chupe de camarones
Chupe de camarones to danie pełne składników mineralnych. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego, jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera stosunkowo mało kalorii.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.