Przepis na chleb na zakwasie żytnim krok po kroku
- Zakwas żytni 10 g 1 łyżka
- Mąka żytnia typ 2000 600 g 360 g + 240 g
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Otręby owsiane 40 g
- Masło 20 g
- Lód 1 g kilka kostek
Na początku wykonaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie zakwas z 300 ml wody.
Dodaj 360 g mąki żytniej.
Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią i odstaw zaczyn na 12-16 godzin.
Następnego dnia do miski przełóż zaczyn. Dodaj mąkę pszenną, pozostałą mąkę żytnią, 380 g wody, łyżkę soli (17 g).
Wymieszaj za pomocą miksera na najniższych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie zwiększ szybkość miksera i mieszaj jeszcze 3-4 minuty.
Przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmaruj masłem. Ciasto podziel na dwie równe części. Ciasto umieść w dwóch keksówkach. Wierzch posyp otrębami. Przykryj zwilżoną ściereczką i zostaw na 2,5 godziny.
Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed włożeniem keksówek z ciastem wrzuć na dno piekarnika kilka kostek lodu. Następnie wstaw ciasto do piekarnika.
Gdy minie 15 minut pieczenia zmniejsz temperaturę do 220 st. C i piecz przez 35-45 minut.
Chleb wystudź na kratce.
Często zadawane pytania
-
Pancakes
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Chleb na zakwasie żytnim - cechy przepisu
Więcej o chlebie na zakwasie żytnim
Tradycyjny chleb na zakwasie żytnim jest tak pyszny, że gdy raz go wykonacie, nie będziecie chcieli jeść innego pieczywa. Tak przygotowany domowy chleb świetnie smakuje podany z prawdziwym masłem.
Przepis na chleb na zakwasie żytnim jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku wykonaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie zakwas z 300 ml wody. Dodaj 360 g mąki żytniej. Dokładnie wymieszaj składniki. Przykryj miskę folią i odstaw zaczyn na 12-16 godzin. Następnego dnia do miski przełóż zaczyn. Dodaj mąkę pszenną, pozostałą mąkę żytnią, 380 g wody, łyżkę soli (17 g). Wymieszaj za pomocą miksera na najniższych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie zwiększ szybkość miksera i mieszaj jeszcze 3-4 minuty. Przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Foremki posmaruj masłem. Ciasto podziel na dwie równe części. Ciasto umieść w dwóch keksówkach. Wierzch posyp otrębami. Przykryj zwilżoną ściereczką i zostaw na 2,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed włożeniem keksówek z ciastem wrzuć na dno piekarnika kilka kostek lodu. Następnie wstaw ciasto do piekarnika. Po 15. minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze przez 35-45 minut w piekarniku. Chleb wystudź na kratce. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić chleb na zakwasie żytnim.
Chleb żytni na zakwasie jest nie tylko dobry w smaku, ale także ma wiele innych zalet. Przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w bawełnianym lub papierowym woreczku. Choć wiele osób uważa przygotowanie chleba na zakwasie za dość trudne, to mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Ci go wykonać. Warto pamiętać, że na zachowanie zakwasu ma wpływ wiele czynników. W zależności od temperatury otoczenia, pory roku czy wilgotności zmieniać się może czas wyrastania chleba. By chleb po upieczeniu był miękki w środku i z chrupiącą skórką wrzucamy kostki lodu do rozgrzanego piekarnika. To powoduje, że chleb piecze się w towarzystwie pary wodnej, która ma duże znaczenie dla jego końcowej struktury.
Wartości odżywcze chleba na zakwasie żytnim
Energia i białka
(800g)
Węglowodany w chlebie na zakwasie żytnim
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy w przepisie na chleb na zakwasie żytnim
(800g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb na zakwasie żytnim
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie na zakwasie żytnim
Lista alergenów dla chleba na zakwasie żytnim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
- Mąka żytnia typ 2000
- Mąka pszenna typ 500
- otręby owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło