Ile zakwasu do chleba?

Ile zakwasu do chleba
Ile zakwasu do chleba
ikona podziel się
Opublikowano: 14.05.2023 r., 12:35 | Autor: Magda Panek

Ilość zakwasu niezbędna do przygotowania może różnić się - wszystko zależy od tego, jakie pieczywo chcesz upiec. Aby przygotować pyszny chleb na zakwasie wykorzystać około 10-25% zakwasu w stosunku do ilości mąki - np. na jeden kilogram mąki dodaj od 100 do 250 gram zakwasu.

Ile zakwasu do chleba? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zakwas do chleba to mieszanina wody oraz mąki. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych. W dobrze przygotowanym zakwasie występuje kilkadziesiąt drożdży oraz bakterii. Najważniejsze w zakwasie są bakterie, które produkują kwas mlekowy oraz kwas octowy. W dalszej części dowiesz się ile zakwasu na kilogram mąki wykorzystać, aby upiec chleb. Sprawdzony przepis na zakwas świetnie sprawdzi się do pieczenia domowego chleba. Zakwas na chleb najlepiej hodować w pomieszczeniu, w którym jest najcieplej. W sezonie letnim zakwas możemy przygotować w dowolnym pomieszczeniu w którym nie ma przeciągów. Natomiast zimą zakwas możemy ustawić przy grzejniku lub podgrzewać go w delikatnie rozgrzanym piekarniku. Domowy zakwas na chleb nie powinien być szczelnie zamknięty w słoiku, ponieważ podczas jego produkcji zachodzą procesy fermentacji i powstające gazy nie będą miały ujścia.

A jak zrobić zakwas? Aby przygotować zakwas na chleb potrzebujesz mąki oraz wody. Zakwas przygotowuje się przez pięć dni. Pierwszego dnia z rana do słoika wsyp 50 g mąki oraz dolej 50 ml wody, składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Słoik zakryj gazą i owiń gumką recepturką, aby gaza nie zsunęła się i słoik odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem zakwas przemieszaj. Następnego dnia rano dosyp taką samą ilość mąki oraz wody i składniki przemieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem również przemieszaj zakwas. Czynność dokarmiania zakwasu powtórz przez kolejne dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do wypieku pieczywa.

Zaczyn na chleb to zakwas chlebowy wymieszany z większą ilością mąki, wody. Zaczyn pozostawia się na noc w ciepłym miejscu pod przykryciem, a następnego dnia dodaje się mąkę do wypieku chleba.

A ile zakwasu do chleba dodać? Ilość zakwasu niezbędna do przygotowania może różnić się - wszystko zależy od tego, jakie pieczywo chcesz upiec. Aby przygotować pyszny chleb na zakwasie wykorzystać około 10-25% zakwasu w stosunku do ilości mąki - np. na jeden kilogram mąki dodaj od 100 do 250 gram zakwasu.

Maka pszenna to maka najczęściej wykorzystywana w kuchni polskiej do przygotowania różnych dań. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy jest typ mąki, tym zawiera ona mniej składników odżywczych i jest jaśniejsza. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera wiekszą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już ile potrzeba zakwasu do przygotowania pieczywa. To jaką ilość zakwasu wykorzystać zależy w głównej mierze od Twoich preferencji. W przepisach na pieczywo najczęściej podana jest dokładna ilość zakwasu, jaką należy wykorzystać do wypieku domowego pieczywa.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto