Burger drwala

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty burger drwala na blacie
Burger drwala
Burger drwala to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych mięsnych dań. Jest wypełniony po brzegi pysznymi warzywami, zawiera również serek i żurawinę.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
961 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka grahamka (90 g)
  • Sałata (100 g)
  • Oscypek (40 g)
  • Żurawina w słoiku (10 g)
  • Ogórek konserwowy (50 g)
  • Śmietana 12% (50 g)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska

Przepis na burger drwala krok po kroku

W misce wymieszaj mieloną wołowinę z przyprawami i jajkiem. Za pomocą rąk uformuj kotleta.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso 5-6 minut z każdej strony.

W międzyczasie lekko podpiecz przepołowioną bułkę na suchej patelni lub w tosterze.

W miseczce zmieszaj musztardę, szczyptę soli i śmietanę. Sosem posmaruj bułki do burgerów.

Bułkę wypełnij sałatą, mięsem, cebulą i plastrami ogórka konserwowego.

Oscypka podsmaż przez 3 minuty na patelni grillowej.

Dołóż go do bułki, a jego wierzch posmaruj żurawiną.

Bułkę zamknij, możesz przytrzymać ją również patyczkiem do szaszłyków, by zawartość nie wypadała.

Jak oceniasz przepis na burger drwala
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat burgera drwala

Burger drwala to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych mięsnych dań. Jest wypełniony po brzegi pysznymi warzywami, zawiera również serek i żurawinę.

Przepis na burgera drwala to doskonały pomysł na pyszny lunch. To naprawdę fantastyczne danie, które jest smaczne, proste i szybkie. Jego bazą jest dobre mięso. Najlepiej sprawdzi się w nim wołowina. To świetna opcja dla wszystkich osób, które poszukują pomysłu na ciekawe i niebanalne potrawy. Burgery smakują świetnie i pięknie się prezentują, przyciągając wzrok każdego domownika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgera drwala, by był smaczny i dobry nawet dla początkujących to ten sprawdzony przepis będzie dobrym wyborem. To najlepszy wybór dla osób, które kochają mięso wołowe. Choć burgery z łatwością można dostać w każdej restauracji, to jednak te domowe są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pozwala przygotować bazę ulubionego fast foodu wielu ludzi. Burgery, które z niego powstają, są miękkie i wspaniale doprawione. Będą idealnym dodatkiem do chrupiącej bułki wypełnionej warzywami. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom fast foodów, jednak w tym przypadku nie mają one nic wspólnego z ociekającymi tłuszczem i przepełnionymi solą produktami sprzedawanymi w popularnych sieciowych restauracjach. Domowe burgery są jednak równie smaczne, a znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia. Zawierają również sporo warzyw, więc są dobrym sposobem na włączenie ich do codziennego menu. Sprawdzą się wspaniale zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Można przygotowywać je jako przekąski na imprezę, czy spotkania z przyjaciółmi. A ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Te domowe burgery smakują zdecydowanie lepiej niż gotowe, które można znaleźć w sklepie. To dlatego, że wszystkie dodatki są wykonywane samodzielnie. Kotlety w takiej wersji są znacznie zdrowsze, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych, a także mniej soli, dzięki czemu są zdrowszym wyborem dla układu krwionośnego. W tej wersji nie trzeba również korzystać z gotowych sklepowych bułek, które zwykle zawierają mnóstwo dodatków do żywności i są bardzo słodkie. Bułki do hamburgerów można zrobić samodzielnie w bardzo łatwy i szybki sposób. Można też sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, które dostępne jest w każdym sklepie. Są one tak smaczne, że szybko znikają z talerzy. To najlepsze domowe burgery.

Alergeny w burgerze drwala

Lista alergenów dla burgera drwala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • oscypek
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Musztarda
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze burgera drwala

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
165.73
961.21
Białko (g)
7.76
45.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
9.36
54.28
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
13.88
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.81
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
9.84
57.08
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
24.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.70
33.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
23.77
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
4.85
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.27
291.59
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
86.87
503.86
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.66
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.39
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.62
15.17
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.91
132.85
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.93
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.69
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
5.01
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.32
88.83
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
767.22
4449.89
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek, żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
232.03
1345.80
Potas (mg)
142.16
824.54
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.21
204.24
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
67.23
389.94
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.76
68.21
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
3.43
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
3.61
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: bułka grahamka, oscypek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera drwala 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgera drwala

Koszt składników
71.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka grahamka
90 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 2
1.11
Za 90 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oscypek
40 g
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 40 g
Żurawina w słoiku
10 g
7.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Ogórek konserwowy
50 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
71.80