Bułki z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Drożdże świeże - 1 kawałek (30 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Masło - 1/5 kostki (50 g)
Przepis na bułki z budyniem krok po kroku
Do miski wsyp 3 łyżki mąki, drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka (delikatnie podgrzanego).
Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem na 30 minut.
Do miski wsyp mąkę, wlej rozpuszczone i ostudzone masło, dodaj szczyptę soli i cukier.
Następnie dodaj zaczyn i dokładnie wymieszaj.
Dodaj szklankę mleka i jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby ciasto nie miało grudek.
Odstaw ciasto drożdżowe na 40 minut do wyrośnięcia.
Drugą szklankę mleka wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń w proszku, gotuj do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Odstaw budyń do ostygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 20 w miarę równych placków i ułóż na blasze do pieczenia.
Na każdą dodaj odrobinę budyniu i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat bułek z budyniem
Bułki z budyniem, w niektórych regionach Polski znane, także jako drożdżówki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.
Przepis na bułki z budyniem nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.
Zatem jak zrobić bułki z budyniem, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże - mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło i budyń. Wybierz budyń o dowolnym smaku, jednak najbardziej pasuje tutaj budyń waniliowy.
Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.
W tym momencie przygotujemy masę budyniową. Wystarczy, że do garnka wlejesz szklankę mleka i delikatnie podgrzejesz. Po chwili dodaj budyń w proszku, cały czas mieszając. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia i pozostawi do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego uformuj równe placki o grubości 1 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę budyniu i upiecz w piekarniku. Po 15 minutach nasze pyszne drożdżówki gotowe. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Z mojego przepisu wychodzi około 20 bułek z budyniem.
Alergeny w bułkach z budyniem
Lista alergenów dla bułek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek z budyniem
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz zamienić ciasto drożdżowe na francuskie. Wystarczy, że skorzystasz z kupnej wersji, pamiętaj jednak, że ciasto francuskie jest bardziej kaloryczne niż drożdżowe.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.