Przepis na bułki drożdżowe wytrawne krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, miska

Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłej wody, wsyp cukier i dodaj drożdże.

Odstaw zaczyn do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.

Dodaj mąkę, sól i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Po chwili dodaj pokrojone grzyby, a następnie kapustę. Wymieszaj całość.

Ciasto rozwałkuj na stole, wytnij kołka za pomocą szklanki. Na środek każdego dodaj odrobinę farszu.

Zagnieć bułeczkę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

bułki drożdżowe wytrawne
Bułki drożdżowe wytrawne
Koszt przygotowania dania
13.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
98 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Bułki drożdżowe wytrawne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułkach drożdżowych wytrawnych

Bułki drożdżowe wytrawne to dobry pomysł na dodatek do wielu potraw lub jako posiłek na kolację, lub na śniadanie.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na bułki drożdżowe wytrawne i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, drożdże, cukier, cebula, grzyby, jajko, kapusta i olej rzepakowy.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną. Śmiało możesz skorzystać z pieczarek, które są specjalnie hodowane, dlatego nie ma mowy o pomyłce.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dokładnie jak zrobić bułki drożdżowe wytrawne opisuję nieco niżej. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam jakie są pyszne w smaku, będą też dobre jako dodatek do dań wigilijnych. Świetnie zastąpią tradycyjne krokiety. Nie pozostało m nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze bułek drożdżowych wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
197.17 kcal
98.59 kcal
Białko
8.27 g
4.13 g

Węglowodany w bułkach drożdżowych wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
35.95 g
17.97 g
Węglowodany przyswajalne
34.87 g
17.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
2.57 g
1.29 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
0.56 g
Tłuszcze nienasycone
1.44 g
0.72 g

Witaminy w przepisie na bułki drożdżowe wytrawne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.11 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.53 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.23 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
108.95 µg (mcg)
54.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułki drożdżowe wytrawne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
84.94 mg
42.47 mg
Potas
194.15 mg
97.08 mg
Wapń
18.96 mg
9.48 mg
Fosfor
104.95 mg
52.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.64 mg
11.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.97 mg
1.48 mg
Cynk
1.13 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek drożdżowych wytrawnych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach drożdżowych wytrawnych

Lista alergenów dla bułek drożdżowych wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bułek drożdżowych wytrawnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na bułki drożdżowe wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób