Bułki drożdżowe wytrawne
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Kapusta kiszona (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na bułki drożdżowe wytrawne krok po kroku
Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłej wody, wsyp cukier i dodaj drożdże.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.
Dodaj mąkę, sól i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Po chwili dodaj pokrojone grzyby, a następnie kapustę. Wymieszaj całość.
Ciasto rozwałkuj na stole, wytnij kołka za pomocą szklanki. Na środek każdego dodaj odrobinę farszu.
Zagnieć bułeczkę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat bułek drożdżowych wytrawnych
Bułki drożdżowe wytrawne to dobry pomysł na dodatek do wielu potraw lub jako posiłek na kolację, lub na śniadanie.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na bułki drożdżowe wytrawne i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, drożdże, cukier, cebula, grzyby, jajko, kapusta i olej rzepakowy.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną. Śmiało możesz skorzystać z pieczarek, które są specjalnie hodowane, dlatego nie ma mowy o pomyłce.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dokładnie jak zrobić bułki drożdżowe wytrawne opisuję nieco niżej. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam jakie są pyszne w smaku, będą też dobre jako dodatek do dań wigilijnych. Świetnie zastąpią tradycyjne krokiety. Nie pozostało m nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w bułkach drożdżowych wytrawnych
Lista alergenów dla bułek drożdżowych wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek drożdżowych wytrawnych
Bułeczki dodatkowo możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.