Brownie z wiśniami
- Masło (150 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczki (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Wiśnie (200 g)
Przepis na brownie z wiśniami krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, formę do pieczenia wyłóż papierem.
Masło pokrój w kostkę i umieść w garnku razem z połamaną czekoladą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
W misce jajka ubij z ksylitolem, dodaj do nich roztopioną z masłem czekoladę i całość wymieszaj na gładką masę.
Dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj.
Gotową masę przelej do formy do pieczenia, na wierzchu ułóż umyte wiśnie.
Piecz ok. 30 minut.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z wiśniami
Czekoladowe brownie z wiśniami to jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast. Ma intensywny, czekoladowy, kakaowy smak, który idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością letnich owoców. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i czekolady oraz osób, które nie lubią spędzać całego dnia w kuchni, ponieważ jego przygotowanie jest proste i szybkie. Przepis na brownie z wiśniami to przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Dzięki temu ciasto czekoladowe z wiśniami idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, na spontaniczne spotkanie z rodziną i znajomymi lub jako poobiedni deser. Ciasto brownie z wiśniami można dowolnie modyfikować, przygotować je na przykład w wersji wegańskiej bez jaj i nabiału lub bezglutenowej. Możesz dodać do niego różne rodzaje czekolady, oraz naturalne, ciemne kakao bez cukru. Sprawia to, że jest to ciasto dla każdego. Każdy znajdzie wersję odpowiadającą swoim upodobaniom. Brownie z malinami to harmonijna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Połączenie smaku lekko kwaśnego, orzeźwiającego ze świeżych, sezonowych wiśni oraz intensywnego, czekoladowego to klasyczne połączenia, które nie może się nie udać i nigdy nie zawodzi. Ciasto czekoladowe z mrożonymi wiśniami możesz przygotować jesienią lub zimą, kiedy zatęsknisz za jego smakiem, a w sklepach nie znajdziesz już świeżych owoców. Ciasto brownie możesz podawać z kremem z serka mascarpone, bitą śmietaną, lub lodami - najlepiej śmietankowymi lub waniliowymi. Ciekawym dodatkiem do brownie z wiśniami jest także słony karmel. Brownie to ciasto, które nigdy się nie nudzi i nadaje się na każdą okazję. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami, gwarantujemy, że zostanie on w Twojej kuchni na stałe. Nie obawiaj się jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałeś/przygotowywałaś tego ciasta. Jest niezwykle proste, a efekt z pewnością będzie satysfakcjonujący.
Alergeny w brownie z wiśniami
Lista alergenów dla Brownie z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze brownie z wiśniami
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru oraz gorzkiej czekolady zamiast mlecznej, ciasto jest mniej kaloryczne i zdrowsze dla większości osób.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.