Brownie z gruszkami

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ze względu na swoją prostotę. Jest bardzo czekoladowe i wypełnione gruszkami.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
268 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Śliwki suszone (125 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Olej kokosowy (75 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Ocet jabłkowy (15 ml)
  • Gruszka (260 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na brownie z gruszkami krok po kroku

Suszone śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw je na 15 minut.

Namoczone suszone śliwki i wodę po ich namaczaniu włóż do blendera i zblenduj na gładką masę.

W małym rondelku rozpuść czekoladę i olej kokosowy, a następnie trochę ostudź.

Czekoladę wraz ze śliwkami zmieszaj przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Wlej do miski z mąką mieszankę czekolady z suszonymi śliwkami.

Do ciasta dodaj mleko, ocet i ekstrakt waniliowy, całość wymieszaj.

Do ciasta dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę i posiekane orzechy.

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na brownie z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat brownie z gruszkami

Brownie z gruszkami jest przepyszną opcją na naprawdę smaczny i szybki deser na bazie czekolady. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kakaowych smaków. Jego przygotowanie jest proste, a przy okazji niezbyt pracochłonne. W dodatku całość przepełniona jest pysznymi i słodkimi gruszkami, które sprawiają, że można ograniczyć w nim ilość cukru prostego.

Przepis na brownie z gruszkami jest świetną opcją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a przepis jest nieskomplikowany. Do jego przygotowania przyda się podstawowy sprzęt kuchenny, mikser i piekarnik. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka - najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z gruszkami, by było proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną. Do ciasta dodaje się również suszone śliwki, to one sprawiają, że ma tak wyjątkowy smak. Należy pamiętać, by nie sięgać po owoce wędzone, które negatywnie wpłyną na jakość ciasta i jego smak.

To wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. To dobre rozwiązanie na wykorzystanie nadmiaru gruszek. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować ciasto nie tylko smaczne, ale również bardzo szybkie.

Alergeny w brownie z gruszkami

Lista alergenów dla brownie z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze brownie z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
285.51
268.38
Białko (g)
4.76
4.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
32.75
30.78
Węglowodany przyswajalne (g)
29.38
27.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
3.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
16.30
15.33
Tłuszcze nasycone (g)
11.09
10.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
2.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
2.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.49
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A (µg (mcg))
11.35
10.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
1.57
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śliwki suszone, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.84
8.31
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.18
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Niacyna (mg)
1.39
1.31
Foliany (µg (mcg))
31.70
29.79
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
45.44
42.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
7.34
6.90
Potas (mg)
271.47
255.19
Wapń (mg)
54.98
51.68
Fosfor (mg)
129.63
121.85
Magnez (mg)
49.47
46.50
Żelazo (mg)
2.24
2.11
Cynk (mg)
0.87
0.82
Miedź (mg)
0.38
0.35
Mangan (mg)
0.47
0.45
Brak danych dla: kakao 16% (proszek), mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z gruszkami 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z gruszkami

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
125 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.44
Za 125 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej kokosowy
75 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 75 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Ocet jabłkowy
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Gruszka
260 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 260 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Koszt składników
52.00