Brownie z gruszkami
- Śliwki suszone (125 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Olej kokosowy (75 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cukier puder (40 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Ocet jabłkowy (15 ml)
- Gruszka (260 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
Przepis na brownie z gruszkami krok po kroku
Suszone śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw je na 15 minut.
Namoczone suszone śliwki i wodę po ich namaczaniu włóż do blendera i zblenduj na gładką masę.
W małym rondelku rozpuść czekoladę i olej kokosowy, a następnie trochę ostudź.
Czekoladę wraz ze śliwkami zmieszaj przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Wlej do miski z mąką mieszankę czekolady z suszonymi śliwkami.
Do ciasta dodaj mleko, ocet i ekstrakt waniliowy, całość wymieszaj.
Do ciasta dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę i posiekane orzechy.
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami jest przepyszną opcją na naprawdę smaczny i szybki deser na bazie czekolady. To ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kakaowych smaków. Jego przygotowanie jest proste, a przy okazji niezbyt pracochłonne. W dodatku całość przepełniona jest pysznymi i słodkimi gruszkami, które sprawiają, że można ograniczyć w nim ilość cukru prostego.
Przepis na brownie z gruszkami jest świetną opcją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a przepis jest nieskomplikowany. Do jego przygotowania przyda się podstawowy sprzęt kuchenny, mikser i piekarnik. Pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak należy pamiętać, że należy dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu, gdyż każdy może grzać nieco inaczej. By sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wystarczy użyć długiego drewnianego patyczka - najlepiej tego do szaszłyków. Jeśli patyczek pozostaje suchy po wetknięciu go do ciasta, oznacza to, że ciasto jest już gotowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z gruszkami, by było proste, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną. Do ciasta dodaje się również suszone śliwki, to one sprawiają, że ma tak wyjątkowy smak. Należy pamiętać, by nie sięgać po owoce wędzone, które negatywnie wpłyną na jakość ciasta i jego smak.
To wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. To dobre rozwiązanie na wykorzystanie nadmiaru gruszek. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować ciasto nie tylko smaczne, ale również bardzo szybkie.
Alergeny w brownie z gruszkami
Lista alergenów dla brownie z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze brownie z gruszkami
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(94g)
Węglowodany
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy
(94g)
Składniki mineralne
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.