Brioche con gelato

Opublikowano: 30.11.2021 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lodowa kanapka w czekoladzie
Brioche con gelato
Brioche con gelato to tradycyjny włoski deser. Lody podane w bułce typu brioszka to ciekawy sposób podania lodowego deseru. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
704 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki mrożone (300 g)
  • Banany, mrożone (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Chałwa (130 g)
  • Bułka brioszka (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
malakser

Przepis na brioche con gelato krok po kroku

Świeżą bułkę brioszkę przekrój na pół.

W malakserze umieść mrożone owoce, śmietanę, chałwę i cukier, rozdrobnij do postania gładkiej masy.

Bułkę ułóż na talerzu a na niej wyłóż gałki lodów, przykryj drugą kromką bułki.

Wierzch polej roztopioną czekoladą.

Jak oceniasz przepis na brioche con gelato
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat brioche con gelato

Brioche con gelato to tradycyjny Włoski deser, można go nazwać lodową kanapką. Niecodzienny sposób podania lodów jest ciekawą propozycją na spotkania ze znajomymi. Bułka typu brioszka nie jest bardzo popularnym wypiekiem w Polsce. Można ją zamienić na chałkę lub upiec bułki w domu. Bułkę możesz podać z gotowymi lodami lub przygotować je w domu. Deser będzie wtedy dużo bardziej naturalny i zdrowy przede wszystkim. Przepis na brioche con gelato jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bułka brioszka lub chałka, śmietana, chałwa, cukier, truskawki mrożone, banan mrożony.

Jak zrobić brioche con gelato? Świeżą chałkę pokrój w kromki. W malakserze umieść mrożone owoce, śmietanę, chałwę i cukier, rozdrobnij do postania gładkiej masy. Chałkę ułóż na talerzu, a na niej wyłóż gałki lodów, przykryj drugą kromką chałki. Wierzch polej roztopioną czekoladą.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując lodowa kanapka jest świetnym pomysłem na kinder party. Lody podane w bułce, która zastępuje wafelek, są bardzo sycącym deserem. Domowe lody z owoców mrożonych, są znacznie zdrowsze niż kupne sklepowe lody. Owoce mrożone nadają lodom konsystencji. Ciekawym pomysłem jest także kupienie lodów rzemieślniczych w lodziarni, istnieje teraz możliwość pakowania ich w styropianowe pudełka utrzymujące temperaturę.

Alergeny w brioche con gelato

Lista alergenów dla brioche con gelato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Bułka brioszka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka

Wartości odżywcze brioche con gelato

na 100g gotowej potrawy

Brioche con gelato to deser zawierający łatwo przyswajalne węglowodany. Zawiera dużo kalorii, dlatego powinny go unikać osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru lody przygotuj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub nisko tłuszczowej śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
207.18
704.40
Białko (g)
3.89
13.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
27.07
92.04
Węglowodany przyswajalne (g)
13.28
45.16
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
5.10
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
9.04
30.74
Tłuszcze nasycone (g)
9.00
30.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.14
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
16.83
57.24
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brioche con gelato 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brioche con gelato

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki mrożone
300 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 300 g
Banany, mrożone
400 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Chałwa
130 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Bułka brioszka
400 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 400 g
Koszt składników
35.90