Wyróżnione potrawy kuchni sycylijskiej
-
Cannoli
Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze …
40 + 20 min łatwy 20 -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Limoncello
Limoncello jest likierem wywodzący się z południa Włoch. Oryginalnie do produkcji tego likieru wykorzystywane są cytryny z Sorrento. Jest to …
1440 min łatwy 16 200 kcal -
Parmigiana
Parmigiana to włoska zapiekanka. Oryginalny przepis na parmigianę zawiera: bakłażana, ser oraz sos pomidorowy. To tradycyjne włoskie danie jest zapiekane …
55 + 40 min łatwy 6 350 kcal -
Tuńczyk z grilla
Tuńczyk z grilla to idealna propozycja dla osób nie będących wielkimi ulubieńcami dużej ilości, tradycyjnych grillowanych mięs, na przykład kurczaka …
20 min średni 1 285 kcal
Pozostałe przepisy kuchni sycylijskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 -
Cannolo siciliano
Cannolo siciliano to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z kawą lub herbatą. Cannolo to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia …
50 + 20 min średni 12 -
Brioche con gelato
Brioche con gelato to tradycyjny Włoski deser, można go nazwać lodową kanapką. Niecodzienny sposób podania lodów jest ciekawą propozycją na …
20 min łatwy 4 -
Spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można …
15 + 20 min łatwy 4 793 kcal -
Milanesa
Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona …
10 + 10 min łatwy 2 1012 kcal
-
Limoncello drink
Limoncello drink to pyszny, lekko gorzkawy koktajl alkoholowy, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Ma piękny, żółty kolor, który …
10 min łatwy 1 -
Caponata
Caponata z bakłażanem jest to warzywny gulasz podawany jako sycylijskie danie. Warzywne caponata jest dniem bezmięsnym, dlatego idealnie sprawdzi się …
20 + 30 min łatwy 4 185 kcal
Kuchnia sycylijska - opis, dania, przepisy, porady kulinarne
Wbrew pozorom kuchnia sycylijska różni się od kuchni włoskiej. Znajdziemy tam makarony czy pizzę, lecz w zmodyfikowanej, sycylijskiej wersji. Jada się dużo warzyw i mało mięsa, a przede wszystkim dużo słodkości. Sycylia to raj dla wegetarian, wielbicieli bakłażana, który jest tu podstawowym warzywem oraz amatorów słodkości. Znajdziemy tu taki, ciekawy przysmak jak lody serwowane w bułce czy owoce z marcepanu. Przedstawiamy najciekawsze przepisy kuchni sycylijskiej i tradycyjne potrawy z wyspy na morzu Śródziemnym.
Jak kształtowała się kuchnia sycylijska
Jak powstały tradycyjne potrawy sycylijskie
Sycylia leży we Włoszech i znajduje się w rejonie kultury, a także kuchni, śródziemnomorskiej. Kuchnia śródziemnomorska jest lekka, nietucząca. Jada się dużo warzyw, zaś niedużą ilość mięsa i ryb. Sycylia jest wyspą, dlatego też jada się tam ryby, przede wszystkim tuńczyk i sardynki, oraz owoce morza. Wśród warzyw króluje bakłażan, pomidory i oliwki.
W historii Sycylia przechodziła z rąk do rąk. Ponadto blisko z niej do Afryki. Dlatego też na Sycylii uwidaczniają się różne wpływy kulinarne, które sprawiają, że lokalne jedzenie różni się znacznie od typowej kuchni włoskiej. Na kształt kuchni sycylijskiej wpływ wywarła zarówno kuchnia hiszpańska jak i kuchnia arabska.
Gdy powstały kolonie greckie, na wyspie sprowadzono oliwki i winogrona. Kuchnia arabska pozostawiła swój ślad w postaci zamiłowania do słodkości oraz uprawę owoców cytrusowych i migdałów. Hiszpanie przywieźli tu bakłażany, pomidory i paprykę.
Na wulkanicznych glebach Sycylii uprawia się pistacje, które stanowią typowy składnik tamtejszej kuchni. Pistacje dodaje się do deserów, lodów, czy też makaronów. Natomiast chleb smaruje się pastą z pistacji.
Co można zjeść na Sycylii
Sycylijski makaron - dania obiadowe na Sycylii
Kuchnia sycylijska bazuje na daniach prostych, wykonanych z lokalnych produktów. Podobnie jak w kuchni włoskiej króluje tu makaron i warzywa, głównie bakłażan i pomidory.
Tradycyjne potrawy sycylijskie są najczęściej wegetariańskie. Jada się mało mięsa, za to więcej ryb i owoców morza. Wśród charakterystycznych potraw sycylijskich znajdziemy caponatę, czyli rodzaj leczo z bakłażana, pomidorów i cebuli. Bakłażan stanowi również podstawę sycylijskiej lazanii, czyli zapiekanki składającej się z warstw sera oraz bakłażana i pomidorów.
Tradycyjne przepisy kulinarne obejmują makaron, który jada się na obiad i kolację. Głównym składnikiem sycylijskiego makaronu są, oczywiście, bakłażany, pomidory i ser ricotta. Ciekawostką kuchni sycylijskiej jest czarny makaron, czyli makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy. Podaje się go z różnymi warzywami.
Co zjeść, aby szybko zaspokoić głód - sycylijskie jedzenie uliczne i fast food
Typowe jedzenie uliczne Sycylii, czyli arancini, można znaleźć wszędzie. Sprzedawane są w barach z daniami na ciepło oraz restauracjach, które specjalizują się w arancini i oferują różne postacie tego dania. Arancini to po prostu ryżowe kulki z nadzieniem w środku. Są one obtaczane w bułce i smażone na głębokim tłuszczu. Mają kształt kulki lub stożka. Występują w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.
Popularnym fast food jest również pizza, która nieco różni się od typowej pizzy włoskiej. Pizza sycylijska charakteryzuje się grubszym ciastem i owalnym lub prostokątnym kształtem. Piecze się ją na podłużnych blachach. Sycylijczycy układają na niej lokalne produkty jak ser, pomidory i oliwa z oliwek. Typowym dodatkiem do pizzy sycylijskiej są anchois.
Sycylijskie desery
Sycylijczycy uwielbiają słodkości i desery. Widać tu wpływ kuchni arabskiej, która również charakteryzuje się zamiłowaniem do słodkości.
Największy przysmak Sycylii to cannoli, które stanowią coś w rodzaju fast food na słodko. Rurki z kruchego, chrupiącego ciasta pieczone są w głębokim oleju, a następnie nadziewane kremem z serka ricotta. Do nadzienia dodaje się również pistacje, czekoladę oraz kandyzowane owoce. Cannoli są tanie i dostępne w każdej cukierni.
Będąc na Sycylii warto zjeść cassata siciliana, czyli rodzaj tortu z ciasta biszkoptowego, marcepanu i serka ricotta. Prawdopodobnie deser ten wywodzi się z kuchni arabskiej. Kiedyś stanowił przysmak jadany tylko na święta. Zaś obecnie jada się go cały rok. Cassata siciliana charakteryzuje się bogatym zdobnictwem, w którym prześcigają się cukiernicy. Jako dekoracje służą kandyzowane owoce i lukier.
Charakterystyczny przysmak Sycylii stanowią owoce z marcepanu. W cukierniach znajdziemy jabłka, truskawki, czy inne owoce, które wyglądają jak sztuczne. Warto pamiętać, że są tak słodkie, że nie da się zjeść ich zbyt wiele.
Ciekawym przysmakiem są lody w bułce. Wbrew pozorom takie połączenie smakuje wybornie. Lody na Sycylii serwuje się w słodkiej bułce maślanej, która nasiąka lodami tworząc pyszne danie rozpływające się w ustach.
Ciastka marcepanowe ozdobione pistacjami, ciastka św. Agaty, a nawet ciastka z wołowiną z czekoladą i migdałami, to kolejne wyrazy zamiłowania Sycylijczyków do słodkości. Słodkie przepisy uzupełniają wspaniałe sycylijskie pomarańcze.