Boloński garnek
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Groszek zielony konserwowy (200 g)
- Makaron penne (400 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
Przepis na boloński garnek krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką.
Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, pomidory z puszki, makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu.
Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.
Więcej informacji na temat bolońskiego garnka
Boloński garnek to jednogarnkowe szybkie do zrobienia danie idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis na boloński garnek jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, boczek, marchewka, seler naciowy, groszek, cebula, kukurydza, pomidory w puszcze, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra oraz bulion warzywny.
Jak zrobić boloński garnek? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, pomidory w puszce i makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.
Wołowe mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Pomidory w puszcze są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są nisko kaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i zawierają sporo błonnika pokarmowego.
Podsumowując prosty przepis na dobry makaron z mięsem mielonym jest szybki do przygotowania. Danie świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pomysł na jednogarnkowe danie z makaronem nadaje się też na lunch do pracy.
Alergeny w bolońskim garnku
Lista alergenów dla bolońskiego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze bolońskiego garnka
Boloński garnek jest źródłem błonnika pokarmowego oraz pełnowartościowego białka zwierzęcego. Szybkie obiadowe danie jest dobre jako szybki obiad. Danie zawiera także niezbędne witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.