Boloński garnek

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnek Boloński z makaronem.
Boloński garnek
Boloński garnek to szybkie jednogarnkowe danie. Pyszny makaron w sosie świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny lub podczas spotkań ze znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
341 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Groszek zielony konserwowy (200 g)
  • Makaron penne (400 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na boloński garnek krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką.

Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, pomidory z puszki, makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.

Jak oceniasz przepis na boloński garnek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat bolońskiego garnka

Boloński garnek to jednogarnkowe szybkie do zrobienia danie idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis na boloński garnek jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, boczek, marchewka, seler naciowy, groszek, cebula, kukurydza, pomidory w puszcze, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra oraz bulion warzywny.

Jak zrobić boloński garnek? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, pomidory w puszce i makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.

Wołowe mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Pomidory w puszcze są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są nisko kaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i zawierają sporo błonnika pokarmowego.

Podsumowując prosty przepis na dobry makaron z mięsem mielonym jest szybki do przygotowania. Danie świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pomysł na jednogarnkowe danie z makaronem nadaje się też na lunch do pracy.

Alergeny w bolońskim garnku

Lista alergenów dla bolońskiego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze bolońskiego garnka

na 100g gotowej potrawy

Boloński garnek jest źródłem błonnika pokarmowego oraz pełnowartościowego białka zwierzęcego. Szybkie obiadowe danie jest dobre jako szybki obiad. Danie zawiera także niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
106.69
341.41
Białko (g)
4.61
14.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
12.81
40.99
Węglowodany przyswajalne (g)
11.55
36.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
4.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
4.24
13.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.61
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.62
8.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
6.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.75
Cholesterol (mg)
9.59
30.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
63.77
204.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.98
12.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina E (mg)
0.35
1.12
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.54
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.24
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.23
39.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
641.20
2051.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
165.20
528.65
Potas (mg)
180.27
576.86
Wapń (mg)
18.39
58.85
Fosfor (mg)
61.91
198.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.14
51.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.68
Cynk (mg)
0.89
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bolońskiego garnka 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bolońskiego garnka

Koszt składników
87.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
87.10