Przepis na boloński garnek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką.

Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i dodaj makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.

Boloński garnek ustawiony jest na desce do krojenia. Obok niego znajduje się nieugotowany makaron.
Boloński garnek
Koszt przygotowania dania
47.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
347 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Boloński garnek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bolońskim garnku

Boloński garnek to jednogarnkowe szybkie do zrobienia danie idealne na obiad dla całej rodziny. Przepis na boloński garnek jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, boczek, marchewka, seler naciowy, groszek, cebula, kukurydza, pomidory w puszcze, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra oraz bulion warzywny.

Jak zrobić boloński garnek? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, wlej do garnka olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i podsmaż, dopraw ostrą papryką. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, dodaj do garnka, pokrój seler drobno i podsmaż z mięsem i marchewką. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, pomidory w puszce i dodaj makaron, gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kukurydzę i groszek z puszki, dopraw pieprzem i wymieszaj, podgrzej 5 minut.

Wołowe mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Pomidory w puszcze są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są nisko kaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i zawierają sporo błonnika pokarmowego.

Podsumowując prosty przepis na dobry makaron z mięsem mielonym jest szybki do przygotowania. Danie świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pomysł na jednogarnkowe danie z makaronem nadaje się też na lunch do pracy.

Wartości odżywcze bolońskiego garnka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
108.49 kcal
347.16 kcal
Białko
4.69 g
15.01 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w bolońskim garnku

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
12.91 g
41.31 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.67 g
37.33 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
4.35 g
13.91 g
Tłuszcze nasycone
1.66 g
5.30 g
Tłuszcze nienasycone
2.69 g
8.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.13 g
6.82 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.79 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na boloński garnek

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6
0.12 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
4.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.35 µg (mcg)
39.51 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na boloński garnek

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
167.01 mg
534.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
176.94 mg
566.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
17.71 mg
56.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
60.43 mg
193.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.03 mg
51.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
2.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.91 mg
2.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bolońskiego garnka 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bolońskim garnku

Lista alergenów dla bolońskiego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Cena przygotowania bolońskiego garnka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Liczba porcji:
Koszt składników
79.10
Jak oceniasz przepis na boloński garnek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób