Bitki z karkówki
- Karkówka wieprzowa - 6 plastrów (720 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (60 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
Przepis na bitki z karkówki krok po kroku
Mięso delikatnie rozbij i dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj plastry karkówki i obsmaż z obu stron.
Dodaj pokrojone warzywa i zalej szklanką wody.
Duś mięso pod przykryciem przez 25 -30 minut tak aby całkowicie zmiękło.
Więcej informacji na temat bitek z karkówki
Tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki z karkówki. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Wam przepis na smaczne bitki z karkówki.
Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki z karkówki sprawdzą się idealnie. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak bardziej wyjątkowe. Jak zrobić bitki z karkówki? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.
Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie dodaj pokrojone warzywa, które z pewnością dodadzą niesamowitego aromatu całej potrawie. W przepisie postawiłam na marchew, cebulę, paprykę i por, wszystkie warzywa pokroiłam w grubsze paski i dodałam do dania gdy mięso miało charakterystyczny brązowy kolor. Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około 50 minut do 1,5 godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa. Gdy woda ulegnie redukcji i wyparuje możesz dodać kolejną porcję, w ten sposób będziemy mieli mięso w sosie z cebulą i warzywami. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.
Bitki z karkówki wieprzowej to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.
To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.
Alergeny w bitkach z karkówki
Lista alergenów dla bitek z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitki z karkówki
Wartości odżywcze bitek z karkówki
Staraj się wybrać mięso, które nie jest obrośnięte widocznym tłuszczem.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.