Bigos świąteczny
- Kapusta kiszona (1500 g)
- Suszone grzyby (300 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 szt (45 ml)
Przepis na bigos świąteczny krok po kroku
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez 40 minut do miękkości.
Grzyby zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie. Przelej odrobinę wody do szklanki, a grzyby odcedź.
W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj do niej grzyby i pokrojone na małe kawałki śliwki. Całość smaż przez 4 minuty.
Do całości przełóż kapustę i dopraw ją kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos w słoikach
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu świątecznego
Bigos świąteczny jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnej mięsnej opcji, gdyż jest równie pyszny, a dodatkowo bardziej lekki. To świetny wybór zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, a także tych którzy ograniczają produkty odzwierzęce. Bigos pachnie wspaniale i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bigos świąteczny, który będzie naprawdę smaczny, a przy tym lekki i postny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość wychodzi bardzo smaczna, dlatego spodoba się wszystkim smakoszom. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów. Najlepiej skorzystać z kapusty kiszonej, która wspaniale komponuje się z potrawami na ciepło. Warto wybierać taką, która nie jest zbyt kwaśna, gdyż to może negatywnie wpłynąć na całokształt. Warto spróbować jej przed obróbką, jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać ją na sitku i dokładnie odcisnąć, dzięki czemu po ugotowaniu osiągnie idealny smak. Do bigosu dodaje się suszonych grzybów, jednak można je również zastąpić mrożonymi. Wtedy wystarczy lekko je rozmrozić, a następnie gotować w małej ilości wody. Do tego przepisu najlepiej używać śliwek suszonych, można też wykorzystać wędzone, te na pewno przypadną do gustu miłośnikom mięsnych potraw, bo dodają całemu daniu dymnego aromatu. Warto wybierać śliwki jak najbardziej naturalne, bez dodatku siarki. Jeżeli używa się siarkowanych, warto je przepłukać przed użyciem, a wodę wylać.
Przepis na bigos świąteczny jest niezwykle prosty, a w wykonaniu przypomina wersję tradycyjną. Jedyne czym się różni to dodatkami. W tej opcji mięso zostało zastąpione grzybami i śliwkami, dzięki czemu całość jest szybsza, łatwiejsza, lżejsza i dużo zdrowsza. To dobry wybór dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Bigos, który powstaje z tego przepisu jest tak pyszny, że w ekspresowym czasie znika z talerzy, dlatego warto zrobić jego większą porcję. Ten sprawdzony przepis pokaże ci jak ugotować bigos świąteczny z kiszonej kapusty i grzybów, pełen smaku i aromatu. Ten bożonarodzeniowy przysmak sprawdzi się jednak nie tylko w święta, ale również na co dzień.
Alergeny w bigosie świątecznym
Lista alergenów dla bigosu świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos świąteczny
Wartości odżywcze bigosu świątecznego
To zdrowa opcja, jednak jest dość ciężkostrawna.
Energia i białka
(324g)
Węglowodany
(324g)
Tłuszcze
(324g)
Witaminy
(324g)
Składniki mineralne
(324g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.