Barszcz zabielany z ziemniakami

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz zabielany z ziemniakami podany w białej miseczce.
Barszcz zabielany z ziemniakami
Barszcz zabielany z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
415 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak 5 średnich sztuk (1000 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Ziemniaki ugotowane (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (150 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na barszcz zabielany z ziemniakami krok po kroku

Buraki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej je 2 litrami wody i dodaj do nich 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe.

Wywar warzywny gotuj na małej mocy palnika przez około 90 minut (aż warzywa będą miękkie).

Po tym czasie wywar przecedź do drugiego garnka. Następnie dodaj do niego 2 łyżki octu, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę.

Na talerze wyłóż rozgniecione ziemniaki, posyp je podsmażoną cebulką i zalej barszczem zabielanym.

Gotowy barszcz z ziemniakami podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na barszcz zabielany z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu zabielanego z ziemniakami

Barszcz zabielany z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa z buraków świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie serwowane podczas spotkań rodzinnych. Sprawdzony przepis na barszcz zabielany z ziemniakami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania barszczu potrzebne będą następujące produkty: buraki, marchew, seler korzeniowy, pietruszka, śmietanka 30%, ugotowane ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić barszcz czerwony z ziemniakami? Buraki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej je 2 litrami wody i dodaj do nich 3 ziela angielskie oraz 3 liście laurowe. Wywar warzywny gotuj na małej mocy palnika przez około 90 minut (aż warzywa będą miękkie). Po tym czasie wywar przecedź do drugiego garnka. Następnie dodaj do niego 2 łyżki octu, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulkę. Na talerze wyłóż rozgniecione ziemniaki, posyp je podsmażoną cebulką i zalej barszczem zabielanym.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując wiesz już, jak ugotować pyszny barszcz zabielany z ziemniakami. Zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczny barszcz zabielany jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w barszczu zabielanym z ziemniakami

Lista alergenów dla barszczu zabielanego z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze barszczu zabielanego z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Barszcz zabielany z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Buraki, wykorzystane do przygotowania zupy, stanowią dobre źródło żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
76.85
415.01
Białko (g)
1.58
8.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
11.93
64.40
Węglowodany przyswajalne (g)
9.53
51.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.40
12.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
2.83
15.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
10.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
5.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
3.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
59.32
320.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.41
40.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
3.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.30
320.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
589.23
3181.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
102.54
553.73
Potas (mg)
303.92
1641.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.22
87.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
42.05
227.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.67
106.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
2.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu zabielanego z ziemniakami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu zabielanego z ziemniakami

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
5 średnich sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.00