Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Przepis na banana split krok po kroku

Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę.

Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj.

Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.

Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu.

Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów.

Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.

Banana split podana w przezroczystym naczyniu.
Banana split - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - banana split

W skrócie
Kalorii w porcji
726 kcal
Wielkość
jednej porcji
380 g
Indeks glikemiczny
51

Wartości odżywcze banana split

na 100g gotowej potrawy

Banana split to smaczny deser na bazie bananów oraz lodów. Danie jest dość kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
191.23
726.68
Białko (g)
1.79
6.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
19.84
75.40
Węglowodany przyswajalne (g)
18.21
69.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
6.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
12.22
46.44
Tłuszcze nasycone (g)
10.76
40.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
5.54
Cholesterol (mg)
14.54
55.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
43.05
163.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.56
21.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.00
155.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.33
35.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.33
73.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
17.21
65.41
Potas (mg)
132.31
502.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.85
117.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
32.08
121.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.38
50.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banana split 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w banana split

Lista alergenów dla banana split przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Lody waniliowe
    • Masło

Więcej informacji na temat banana split

Banana split stanowi doskonały pomysł na pyszny, domowy deser z lodami dla dzieci i dorosłych. Banana split to amerykański deser, który przygotowywany jest na bazie lodów ułożonych pomiędzy przepołowionymi bananami. Dodatkowo danie polewa się sosem. Banana split dekoruje się różyczkami z bitej śmietany. Danie to jest dość kaloryczne, dlatego przepis został trochę zmodyfikowany. Sprawdzony przepis na banana split jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, śmietana kremówka, lody waniliowe, cukier, masło, maliny oraz borówki amerykańskie.

Jak zrobić banana split? Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę. Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj. Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu. Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów. Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując banana split to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Banany podane z lodami i sosem wyglądają bardzo apetycznie. Najlepszy deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zamiast lodów śmietankowych możesz użyć lodów czekoladowych, lodów truskawkowych lub połączenia ich smaków z lodami waniliowymi. Deser lodowy świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Szacunkowy koszt przygotowania banana split

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
600 g
4 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Lody waniliowe
400 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Maliny
150 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 150 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
63.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na banana split
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób