Przepis na banana split krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, miska

Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę.

Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj.

Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.

Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu.

Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów.

Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.

Banana split podana w przezroczystym naczyniu.
Banana split
Koszt przygotowania dania
35.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
726 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Banana split - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o banana split

Banana split stanowi doskonały pomysł na pyszny, domowy deser z lodami dla dzieci i dorosłych. Banana split to amerykański deser, który przygotowywany jest na bazie lodów ułożonych pomiędzy przepołowionymi bananami. Dodatkowo danie polewa się sosem. Banana split dekoruje się różyczkami z bitej śmietany. Danie to jest dość kaloryczne, dlatego przepis został trochę zmodyfikowany. Sprawdzony przepis na banana split jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, śmietana kremówka, lody waniliowe, cukier, masło, maliny oraz borówki amerykańskie.

Jak zrobić banana split? Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę. Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj. Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu. Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów. Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując banana split to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Banany podane z lodami i sosem wyglądają bardzo apetycznie. Najlepszy deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zamiast lodów śmietankowych możesz użyć lodów czekoladowych, lodów truskawkowych lub połączenia ich smaków z lodami waniliowymi. Deser lodowy świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Wartości odżywcze banana split

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
191.23 kcal
726.68 kcal
Białko
1.79 g
6.80 g

Węglowodany w banana split

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
19.84 g
75.40 g
Węglowodany przyswajalne
18.21 g
69.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
6.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
12.22 g
46.44 g
Tłuszcze nasycone
10.76 g
40.90 g
Tłuszcze nienasycone
1.46 g
5.54 g
Cholesterol
14.54 mg
55.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na banana split

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
43.05 µg (mcg)
163.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.56 mg
21.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
41.00 µg (mcg)
155.80 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
1.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
9.33 µg (mcg)
35.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
19.33 µg (mcg)
73.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na banana split

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
17.21 mg
65.41 mg
Potas
132.31 mg
502.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
30.85 mg
117.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
32.08 mg
121.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.38 mg
50.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.18 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.24 mg
0.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banana split 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w banana split

Lista alergenów dla banana split przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Lody waniliowe
    • Masło

Cena przygotowania banana split

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
600 g
4 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Lody waniliowe
400 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Maliny
150 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 150 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na banana split
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób