Banana split
- Banan - 4 duże sztuki (600 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Lody waniliowe (400 ml)
- Cukier (100 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Maliny (150 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
Przepis na banana split krok po kroku
Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.
Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę.
Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj.
Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu.
Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów.
Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.
Więcej informacji na temat banana split
Banana split stanowi doskonały pomysł na pyszny, domowy deser z lodami dla dzieci i dorosłych. Banana split to amerykański deser, który przygotowywany jest na bazie lodów ułożonych pomiędzy przepołowionymi bananami. Dodatkowo danie polewa się sosem. Banana split dekoruje się różyczkami z bitej śmietany. Danie to jest dość kaloryczne, dlatego przepis został trochę zmodyfikowany. Sprawdzony przepis na banana split jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, śmietana kremówka, lody waniliowe, cukier, masło, maliny oraz borówki amerykańskie.
Jak zrobić banana split? Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę. Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj. Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu. Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów. Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując banana split to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Banany podane z lodami i sosem wyglądają bardzo apetycznie. Najlepszy deser jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zamiast lodów śmietankowych możesz użyć lodów czekoladowych, lodów truskawkowych lub połączenia ich smaków z lodami waniliowymi. Deser lodowy świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni.
Alergeny w banana split
Lista alergenów dla banana split przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Lody waniliowe
- Masło
Wartości odżywcze banana split
Banana split to smaczny deser na bazie bananów oraz lodów. Danie jest dość kaloryczne.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.