Bakłażan zapiekany

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony bakłażan na talerzu
Bakłażan zapiekany
Bakłażan zapiekany to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Bakłażan jest bardzo smaczny i podawać go można z dodatkiem sosu na bazie sera feta. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
409 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Bakłażan (500 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Ser Feta (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na bakłażan zapiekany krok po kroku

Bakłażana przekrój na pół.

Wydrąż środek, aby przygotować miejsce na farsz.

Miąższ pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pomidora pokrój w kostkę.

Na patelnię dodaj pomidory oraz pokrojonego bakłażana i smaż przez 5 minut.

Dodaj ryż, dopraw całość solą i pieprzem.

Wymieszaj składniki.

Dodaj bazylię i oregano.

Ser zetrzyj na tarce.

Bakłażany nafaszeruj i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch posyp serem żółtym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

W malakserze umieść ser feta, oliwę oraz liście mięty i pietruszkę.

Zblenduj na gładki sos.

Bakłażana podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na bakłażan zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bakłażana zapiekanego

Alergeny w bakłażanie zapiekanym

Lista alergenów dla bakłażana zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Ser Feta

Wartości odżywcze bakłażana zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

Bakłażan zapiekany to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bakłażan zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Bakłażany zawierają także dużą ilość witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
128.12
410.00
Białko (g)
3.99
12.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
14.24
45.55
Węglowodany przyswajalne (g)
12.69
40.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
4.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.44
20.60
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
8.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
11.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
9.49
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.12
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.61
40.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
33.98
108.74
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.31
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.45
20.65
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.14
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.83
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.95
57.44
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.48
62.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
176.06
563.38
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
125.23
400.74
Potas (mg)
182.47
583.89
Wapń (mg)
83.76
268.04
Fosfor (mg)
84.49
270.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.83
47.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.98
Cynk (mg)
0.69
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana zapiekanego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana zapiekanego

Koszt składników
64.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
64.80