Bakłażan zapiekany
- Bakłażan (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ryż biały (200 g)
- Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
- Ser żółty (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ser Feta (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na bakłażan zapiekany krok po kroku
Bakłażana przekrój na pół.
Wydrąż środek, aby przygotować miejsce na farsz.
Miąższ pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pomidora pokrój w kostkę.
Na patelnię dodaj pomidory oraz pokrojonego bakłażana i smaż przez 5 minut.
Dodaj ryż, dopraw całość solą i pieprzem.
Wymieszaj składniki.
Dodaj bazylię i oregano.
Ser zetrzyj na tarce.
Bakłażany nafaszeruj i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posyp serem żółtym.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
W malakserze umieść ser feta, oliwę oraz liście mięty i pietruszkę.
Zblenduj na gładki sos.
Bakłażana podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu.
-
Polenta
-
Pasztet z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Kleik ryżowy
-
Pizza margherita
-
Mamałyga
-
Szybka pizza
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Jajecznica na parze
-
Tortilla z jajecznicą
-
Fluffy pancakes
-
Jajka w sosie koperkowym
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Placki z jogurtem greckim
-
Kolacja bez mięsa
Więcej informacji na temat bakłażana zapiekanego
Alergeny w bakłażanie zapiekanym
Lista alergenów dla bakłażana zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Ser Feta
Wartości odżywcze bakłażana zapiekanego
Bakłażan zapiekany to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bakłażan zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Bakłażany zawierają także dużą ilość witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.